Budi dio naše mreže

Posjetitelji festivala mogli su doznati kakva se povijest krije iza imena "Krapinafesta" na izložbi slika i plakata s dosadašnjih izdanja festivala, otvorenoj u franjevačkom samostanu prije misnoga slavlja koje je u crkvi sv. Katarine predslavio fra Franjo Tomašević, gvardijan.

/ dp

Iz krapinske crkve sv. Katarine u nedjelju 25. lipnja mogli su se čuti mnogoglasni napjevi šansona “Svi slavimo” i “Odlučio sam slijediti Krista”.

U organizaciji Zajednice Bolji svijet i Franjevačkoga samostana u Krapini zajedničkom izvedbom ovogodišnjih sudionika ondje je zaključen 26. Krapinafest – festival posvećen promociji suvremene duhovne glazbe.

Ivan Benc, voditelj 26. Krapinafesta

Posjetitelji festivala mogli su doznati kakva se povijest krije iza imena “Krapinafesta” na izložbi slika i plakata s dosadašnjih izdanja festivala, otvorenoj u franjevačkom samostanu prije misnoga slavlja koje je u crkvi sv. Katarine predslavio fra Franjo Tomašević, gvardijan.

Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je bend “Bolji Svijet”. Uime pokrovitelja Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i provincijala fra Milana Krišta riječi dobrodošlice uputio je fra Franjo Tomašević.

Fra Franjo Tomašević, gvardijan

Prenio je čestitke i zahvale Mariji i Ivanu za organizaciju, sviranje i njegovanje moderne duhovne glazbe te za dugogodišnju suradnju na svim poljima djelovanja u okrilju franjevačke crkve i samostana.

Priča o duhovno-glazbenom festivalu koji zbog izostanka natjecateljskoga karaktera krasi opuštena atmosfera seže još u 1993., a neodvojiva je od samostana manje braće.

Nastup fra Miroslava Petraca

U njegovu je okrilju baš te godine osnovan Zbor mladih Krapina te je godine održao prvi božićni koncert “Radujte se narodi”, a koji se održava sve do danas.

Aktivnost zbora pridonijela je i brzom osnutku krapinskoga bratstva Franjevačke mladeži, koja je ubrzo postala i pokretačem brojnih župnih humanitarnih akcija, hodočašća, koncerata i tribina.

Antonio Tkalec na klavijaturama

Upravo su uz potporu framaša i franjevaca Ivan i Marija Benc 1997. u krapinskoj crkvi organizirali prvi Krapinafest koji je ugostio imena duhovne glazbe iz Hrvatske, ali i inozemstva: Slovenije, BiH, Švicarske, Njemačke, Austrije…

Festivalu su se i ove godine pridružili umjetnici s kojima su članovi zbora proteklih godina ostvarili suradnju: Antonio Tkalec, fra Miroslav Petrac, Ženski vokalni ansambl Fiola, Miljenko Golub, Gaudium Domini, Tomica Kolar (ex. Hosana) i vlč. Janez Ferlež (Slovenija).

Nastup vlč. Janeza Ferleže

O njegovim je plodovima posvjedočio i Ivan Benc, koji je istaknuo da je dosad nastupilo više od 230 izvođača s oko 400 novih pjesama.

Uz pjesme, uvijek je tu druženje u ozračju vjere, ljubavi, zajedništva te rađanja prijateljstva, od kojih su mnoga ostala do danas.

Izvođači Krapinafesta 2023.

“Redovito su se objavljivali nosači zvuka, nekada i dvostruki, zahvaljujući Udruzi Kajscena iz Krapine”, istaknuo je Benc.

Također, zahvalio je svim franjevcima koji su do sada službovali u crkvi sv. Katarine i samostanu, kao i članovima zbora “Bolji svijet”, suradnicima, prijateljima, sponzorima i medijskim pokroviteljima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja