Budi dio naše mreže

Premijera dokumentarnog filma HRT-a "Čuvar vodnjanskog blaga" bit će prikazan 8. listopada, s početkom u 19 sati u Domu mladih u Vodnjanu Dokumentarni film u trajanju od 52 minute o relikvijama i svetim tijelima, te baštini pohranjenoj u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu.

/ tg

U dokumentarnom filmu isprepliće se životno svjedočenje mons. Marijana Jelenića koji je u Vodnjanu bio gotovo 50 godina župnik, o njegovom svećeničkom pozivu s autobiografskim elementima i nastojanjima spašavanja relikvija i sakralne baštine, te o teškim okolnostima djelovanja crkve u vrijeme komunističke vladavine ali i kasnije.

S teološkog, povijesnog i znanstvenog aspekta scenaristica i urednica filma Vesna Jurić Rukavina i redatelj Ivica Dlesk uz ostale autore vode kroz tajnoviti svijet fenomena relikvija, a posebice neraspadnutih tijela za koje su znanstvenici odbacili mumifikaciju kao kod poznatih egipatskih mumija. Vodnjan kao grad upravo zbog baštine koju čuva i u svojoj Župnoj crkvi jedan je od rijetkih u svijetu koji je s tolikim brojem relikvija postao „dom“ za brojne svece i svetice.

Župa Vodnjan, crkva sv. Blaža

U crkvi svetog Blaža u Vodnjanu nalazi se oko 300 relikvija različitih svetaca, među kojima su i sveta tijela; nadbiskupa sv. Leona Bemba (+1188.), sv. Ivana Olinija (+1300.), sv. Nikoloze Bursa
(+1512.), te manji neraspadnuti dijelovi sv. Sebastijana (+282.), sv. Barbare (+288.), sv. Marije Egipatske (+522.) i sv. Eutiha (+582.).

Crkva sv. Blaža – glavni oltar

Veliki preokret je učinjen kad su znanstvenici s KBC Split gdje su snimljeni ostaci neraspadnutih tijela dokazali da nije riječ o mumijama kako se u početku mislilo. Znanstvenici ne kriju čuđenje o zatečenom i široj javnosti dati su zorni prikazi CT snimaka o očuvanosti organa, krvnih žila i tetiva sv. Nikoloze. U filmu je dano i pojašnjenje crkvenih zakona o štovanju relikvija.

Župa Vodnjan: Sv. Nikoloza

Biskup Porečke i Pulske biskupije mons. Ivan Milovan potpisao je 2008. dopuštenje za utvrđivanje relikvija i znanstvenu obradu, što je povijesni iskorak u smislu identifikacije relikvija i njihove očuvanosti, a biskup mons. Dražen Kutleša 2015. god. imenovao je preč. Iliju Jakovljevića svojim ovlaštenikom za provjeru autentičnosti relikvija. Do 2022. godine više od devedesetak sudionika iz brojnih ustanova dale su svoj doprinos u sagledavanju, obradi i promicanju radova na vodnjanskim relikvijama. Film je osim u Vodnjanu i široj okolici sniman u Žminju u selu
Lucijani i Svetom Lovreču Pazenatičkom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja