Budi dio naše mreže

Općina Lovas nastavlja s predstavljanjem potresne spomen knjige „Krvava istina (Novome životu ususret)“, skupine autora koje će se odžrati u utorak, 27. studenoga u 16,30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek i u srijedu, 28. studenoga u 19 sati u Vukovaru u Pastoralnom centru sv. Bono.

/ mp

Riječ je o izdanju koje svojim povodom drži jednu od najpotresnijih obljetnica na području istočnog dijela naše Domovine – Zapadnoga Srijema, u ožujku 2018. navršenu 20 godišnjice pokopa (21. ožujka 1998.) posmrtnih ostataka 67 Lovaščana, žrtve srpske agresije u Domovinskom ratu. Taj je međutim povod samo otvorio vrata priči koja razotkriva krvavu istinu o stradanju i patnji Hrvata, Mađara i drugoga nesrpskog stanovništva iz dvaju sela koja su sastavnicama Općine Lovas – Lovasa i Opatovca za vrijeme Domovinskoga rata.

Priča je to koja niže podatke o svim poginulima, ubijenima i nestalima stanovnicima (civilima, pripadnicima  Hrvatske vojske, Hrvatske policije i Civilne zaštite) iz tih mjesta, koji je ukupno 90, ali i o preživjelima, iako često do ruba smrti mučenima, zlostavljanjima i ponižavanima te iz svojih domova protjeranima.

Cjelokupnim svojim sadržajem knjiga udahnjuje na simboličan način smisao toj ljudskim razumom nedokučivoj tragediji iz vremena Domovinskog rata. Ona je doprinos da se ne zaboravi sve ono što se ratne 1991. godine događalo na ovim prostorima.

Na temu zločina u Lovasu snimljen je dokumentarni film “Krvava berba grožđa” 2017. godine autora Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića. Snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo “Artizana” iz Zagreba. Potporu za snimanje bila su sredstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade “Adris” i Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas. Premijera filma bila je 2017. godine u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja