Budi dio naše mreže

Nakon romana "Gospodar svijeta" u kojem je prije više od stotinu godina zapanjujuće točno predvidio društvenu situaciju i izazove s kojima će se suočiti kršćanstvo 21. stoljeća, Benson je u romanu 'Spiritisti', koji odsad možemo čitati na hrvatskom jeziku u izdanju Verbuma, proročanski nagovijestio bujanje new age religioznosti, zanimanje za istočnjačke filozofije, ezoterizam, spiritizam i magiju u svim njezinim oblicima.

/ Vesna Bihar

Tko je bio mons. Robert Hugh Benson i kako je  u romanu “Gospodar svijeta” mogao s takvom zapanjujućom točnošću predvidjeti suvremene procese poput ujedinjenja Europe, globalizacije i medijske manipulacije, pojave institucionalnih napada na vjerski identitet, brak i obitelj, pitanje ozakonjenja eutanazije, genetski modificiranu hranu, itd?

Robert Hugh Benson jedan je od velikih engleskih obraćenika poput Newmena, Cherstertona, Lewisa i Mertona, koji je shvatio kroz kakvu će kušnju prolaziti vojujuća Crkva u svom povijesnom spasenjskom putovanju. Rođen je 18. studenog 1871. u okrugu Berkshire u Engleskoj u obitelji canterburyjskog anglikanskog nadbiskupa Edwarda Whitea i Mary Benson. Studirao je klasičnu književnost i teologiju na Sveučilištu u Cambridgeu. Njegov ga je otac 1895. godine zaredio za anglikanskog svećenika, da bi samo godinu kasnije, nakon očeve smrti 1896. godine, krenuo u potragu za pravom istinom. Tada je već bio poznat kao ugledan pisac i propovjednik. Međutim, svojim sumnjama u pitanjima vjere ne nalazi  zadovoljavajuće odgovore kod vodećih anglikanskih svećenika i teologa. Putuje u Egipat, Jeruzalem i Siriju. Za Roberta Hugha Bensona bilo je to teško duhovno-intelektualno traganje, sve dok se na koncu nije obratio na katoličanstvo 1903. godine. Zaređen je za katoličkog svećenika 1904. godine, a papa Pio X. imenuje ga monsinjorom 1911. godine. Bio je iznimno plodan autor, a vrhuncem njegovog spisateljskog rada smatra se roman “Gospodar svijeta” objavljen u Londonu 1907. godine. Pisao je povijesne romane, kazališna djela, mistične priče, teološka djela, knjige za djecu, poeme i eseje.  Umro je 1914. godine u 43. godini života. Prvo cjelovito izdanje njegovog najpoznatijeg romana u Hrvatskoj objavljeno je u izdanju Verbuma 2005. godine i dosad je imalo 9. izdanja.

Na hrvatskom jeziku u prijevodu Mije Pavića sada možemo čitati još jedan njegov roman “Spiritisti”.  “Ovaj stilski iznimno lijepo napisan roman smješten je u svijet engleske aristokracije s početka 20. stoljeća, rekao je predstavljajući roman glavni urednik Petar Blata.

Glavni lik romana je Laurie Bexter, mladi odvjetnik iz dobrostojeće obitelji. Nakon što mu voljena djevojka Amy umre, zapada u depresiju i na koncu počne odlaziti na spiritističke seanse kako bi na bilo koji mogući način mogao još jednom čuti i vidjeti ženu koju je volio. Ulazak u svijet okultizma i magije otvara ga mračnim silama koje potpuno ovladaju njegovim životom uništavajući njega osobno, njegove odnose i njegovu karijeru te se postavlja pitanje mogu li ga ljubav i vjera onih koji ga okružuju spasiti i vratiti mu duhovnu bistrinu i slobodu.”

Osim što daje stvarnu sliku okultnog svijeta, roman duboko psihološki ponire u stvarnost oplakivanja i beznadnosti te ukazuje na načine na koje se čovjek može nositi sa životnim bolima, istaknuo je Balta.

Vješto koristeći žanr gotičkoga romana s romantičnim elementima, Benson uzbudljivom pričom koja će čitatelja držati u neizvjesnosti do samoga kraja izvrsno osvjetljava duhovni svijet te vječnu borbu između dobra i zla u ljudskoj duši, kao i snagu ljubavi koja sve pobjeđuje.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja