Budi dio naše mreže

Martin Sagner, najpoznatiji po ulozi Andrije Kataleniće, zvanog Dudek, iz serije „Gruntovčani” koja se sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća snimala diljem Podravine, preminuo je u noći s ponedjeljka na utorak. Njegovu suprugu Regicu, u seriji glumila je Smiljka Bencet-Jagarić, koja je svojevremeno proglašena za glumicom stoljeća. Bencet-Jagarić osvrnula se na vijest o smrti Martina Sagnera, njezina glumačkog kolege iz serije.

/ mp

Smiljka Bencet-Jagarić / Foto/ Robert Anic/PIXSELL

“Prekrasno je bilo raditi sa Sagnerom. Poznavali smo se od mladih dana i to pola stoljeća. Jako je bio duhovit”, rekla je 86-ogodišnja glumica poznata po ulozi Regice u razgovoru za Hrvatski katolički radio nadodajući kako kako su si ona i Sagner često pomagali kad su glumili u zajedničkim predstavama u kazalištu.

Iako je od prikazivanja „Gruntovčana“ i „Mejaša“ prošlo više od 40 godina – Dudek i Regica, ali i Cinober, Presvetli, Martin birtaš, Čvarkeš i ostali i dalje su živi u sjećanju stanovnika Podravine, Međimurja, Zagorja, Prigorja i mnogo šire. Od serija i filmova koje su se bavile sličnom tematikom, “Gruntovčane” je publika doživljavala kao najautentičnije i istovremeno originalne.

Duh Gruntovca danas čuva manifestacija “Gruntovčanijada”, koja se održava u podravskom selu Sigecu, televizijskom Gruntovcu u kojem danas postoje rijetki tragovi snimanja. Unatoč tome teško ćemo zaboraviti pogled Martina Sagnera – Dudeka – kada razočaran i nasamaren, sam sebi mrmlja: “Isusek, Isusek, kaj bu mi ve Regica rekla…”

Sagner je glumio u desetak televizijskih serija i najmanje još toliko dugometražnih filmova. Početkom 90-ih godina, u dva je mandata čak bio i zastupnik u Saboru. Kasnije je konstatirao da to ipak nije za njega: “I u Saboru sam bil Dudek!”.

S glumačke scene povukao se prije nešto više od 15 godina jer, govorio je, glumački posao je fizički i psihički težak pa za to više nije imao snage. Uživao je u mirovini i živio u stanu u zagrebačkoj Malešnici. Volio je svirati violinu i mnogo čitati.

Martin Sagner preminuo je u utorak u 88-oj godini života, a posljednji ispraćaj održat će se u subotu, 16. studenog, u 11 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja