Budi dio naše mreže

Pustinju (samostan) osnovali su u 16. stoljeću poljički svećenici glagoljaši koji su bježeći pred Turcima stigli na Brač. Do pustinje Blaca može se stići iz više smjerova, ali uvijek i samo pješice. Put kojim su stoljećima gazile mazge i konji i danas je jedina veza sa svijetom.

/ kv

Pustinja Blaca prostire se na pedeset i šest hektara, na području Dragovoda sve do uvale Blaca. U sklopu pustinje, koja se tako naziva radi oskudnosti prirodnih i ostalih resursa, nalazi se samostan koji se sastoji od crkve iz sedamnaestog stoljeća, stambenih i gospodarskih zgrada, te zvjezdarnice i biblioteke. Samostan je izgrađen pred samom špiljom “Ljubitovicom” ispod okomite stijene. Neko je vrijeme u povijesti ovo bila glavna škola kojoj su gravitirala mala okolna sela. U samostanu se čuva drugi najveći teleskop u Europi, no trenutno nije u upotrebi.

Posjetitelji mogu doći automobilom iz Nerežišća, preko područja Vidove gore do predjela Dragovode, a onda trebaju pješačiti oko pola sata do Blaca. Do muzeja i samostana u Blacima može se doći i brodom iz Bola do blatačke uvale, odakle se nastavlja put polusatnim pješačenjem.

Začetak pustinje bila je kamenjem pregrađena pećina – prvo sklonište poljičkih svećenika. Uz strmu liticu vrijedni su pustinjaci dozidali crkvu i samostan, stambene i gospodarske zgrade, a prostrane šume pretvorili u bogate vinograde i maslinike. Pravo je čudo kako su se stanovnici Blaca borili s divljom prirodom i škrtim otočkim zemljištem i održali u takvim uvjetima puna četiri stoljeća.

Blatački glagoljaši su radom i požrtvovnošću stekli veliki posjed – poljoprivredna zemljišta, trgovačke brodove, bogatu knjižnicu, tiskaru …

Sačuvani inventar pustinje, današnjeg muzeja, uključuje i vrijednu astronomsku zbirku posljednjeg pustinjaka, don Nikole Miličevića, koji je umro 1963. godine. Blaca su zaista izniman spomenik ljudskoga rada i ljudske izdržljivosti, s izuzetnim povijesnim, gospodarskim, umjetničkim i znanstvenim sadržajima. Pustinja Blaca je pravi prirodni i kulturološki fenomen, čudesna oaza mira i uspomena na davno prošla vremena.

Centar za kulturu Brač na društvenim mrežama objavio je i desetominutni film kroz koji vas upoznaje s ovim jedinstvenim spomenikom kulture iz 16. stoljeća. Uz crtice iz povijesti, prezentiraju radove na muzejskom kompleksu i planove integralne zaštite ovog iznimno vrijednog kulturnog krajolika. Osnovna ideja muzejskog koncepta je očuvati sve baštinske vrijednosti Pustinje Blaca uz čisti, nezagađeni prostor eko sustava budućnosti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja