Budi dio naše mreže

Premijera predstave „Doma je najbolje“ („Lapin Lapin“) poznate francuske spisateljice i redateljice Coline Serreau, u režiji Renea Medvešeka, održat će se u nedjelju, 20. listopada 2019. u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

/ mb

Ova sasvim nesvakidašnja komedija, koja slojevito prikazuje svu dinamiku obiteljskog života, doživjela je veliki uspjeh u Francuskoj te na brojnim svjetskim pozornicama, osvojivši svojim šarmom i britkošću mnogobrojnu publiku.

Zadivljujuća je pritom i suvremenost ovog teksta jer se u njemu otvaraju značajna pitanja kojima smo trenutno kao društvo zaokupljeni. Kako je to kada u zrelim godinama umjesto promaknuća dobiješ otkaz jer si višak – na poslu i u društvu? Kako je to kada ti ovrhe zatrpavaju sandučić, a odrasla djeca stan jer se vraćaju jedno za drugim nakon svojih neuspjelih brakova i propalih karijera? Koliko se bojimo stranaca te koliko smo stranci u nama naizgled najbližim odnosima? Uz bogati humor, apsurd i ironiju, u ovom dramskom komadu sve su vrijednosti podložne pitanju.

Rene Medvešek svojim senzibilnim redateljskim rukopisom gradi ovaj čudesni svijet koji vječno balansira na rubu potpune eksplozije i samouništenja. Unutar bogatih slojeva teksta pronalazimo posvećenost socijalnoj tematici, britki crni humor, elemente bajke, fantastike, ironije i groteske. Tema ove predstave nevjerojatno je aktualna te izrazitom preciznošću secira nesigurnost u kojoj trenutno živimo kako na privatnom tako i na društvenom planu.

U predstavi igraju: Josip Brakus, Anita Matić Delić, Damir Poljičak, Sreten Mokrović, Luka Petrušić, Mia Anočić – Valentić, Mirela Videk Hranjec, Matija Šakoronja, Elizabeta Kukić, Karlo Mlinar i Igor Jurinić .

Kostimografiju potpisuje Milena Matijević Medvešek, scenografiju Tanja Lacko, a glazbu Matija Antolić. Suradnica za scenski pokret je Sanela Janković Marušić, oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek, jezična savjetnica Đurđa Škavić, a pomoćnica redatelja Kristina Grubiša.

Pretpremijere predstave „Doma je najbolje“ („Lapin Lapin“) su najavljene za 18. i 19. listopada, a premijera 20. listopada.

Coline Serreau, prema čijem je tekst predstava nastala, poznata je kao spisateljica, redateljica, glumica, plesačica i glazbenica. Studirala je književnost, glazbu i ples prije nego što je dobila glumački angažman u Comédie-Française, ali je vrlo brzo proširila svoje polje interesa i počela raditi kao scenaristica, kazališna redateljica i filmska redateljica. Godine 1985. proslavio ju je film „Tri muškarca i kolijevka”, komediju o neženjama koji nevoljko otkrivaju čari očinstva kada se beba stvori pred njihovim vratima. Navedeni je film nagrađen trima nagradama César i ostvaruje ogroman uspjeh s preko 12 milijuna gledatelja u Francuskoj, a snimljen je i američki remake.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja