Budi dio naše mreže

U zagrebačkoj Modernoj galeriji predstavljen je prvi dio kronološkog postava muzejske zbirke koji obuhvaća remek-djela od 19. stoljeća do 1935. godine.

/ vbb

Prema koncepciji ravnatelja Branka Franceschija postav su za prvu polovicu drugog kata muzeja odredile referetne kustosice: Dajana Vlaisavljević, Ivana Rončević Elezović, Lada Bošnjak Velagić i Tatijana Gareljić.  U auli koja povezuje dva izložbena kata muzeja su podaci o povijesti muzeja i njegovom sjedištu u Vranyczanyevoj palači.

Na početku postava posjetitelje pozdravlja Bukovčev ‘Gundulićev san’, a zatim se nižu remek-djela Vidovića, Medovića, Cenčića, Jurkića, Babića, Mašića, Gecana, sjajni autoportreti Naste Rojc, Josipa Račića, Miroslava Kraljevića… Izbor skulptura od 20 iznimnih djela počevši od Fernkorna do Zemljaša predstavila je kustosica Tatijana Gareljić.

Novi postav Moderne galerije / Foto: Goran Vranić

Uz kronološki postav Moderna galerija će paralelno imati i fenomenološki, u okviru kojega će se zbirka predstavljati po različitim kustoskim koncepcijama, na četiri izložbe godišnje, najavio je Franceschi.

Novi postav Moderne galerije / Foto: Goran Vranić

Postav je ‘kontekstualiziran dvojezičnim tekstualnim tabelama u izložbenom prostoru, odnosno, tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku o svakom pojedinačnom umjetničkom radu pomoću QR koda koji ih prenosi na zaslon mobitela’.

Novi postav Moderne galerije / Foto: Goran Vranić

Na proljeće je u planu predstavljanje i drugog dijela stalnog postava, a do tada će vjerojatno naziv Moderna galerija otići u povijesti jer će i formalno ona postati Nacionalni muzej moderne umjetnosti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja