Budi dio naše mreže

Na Venecijanskom bijenalu – 58. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, najvećoj svjetskoj izložbi suvremene umjetnosti Hrvatsku će predstavljati projekt 'Tragovi nestajanja' multimedijalnog umjetnika Igora Grubića i kustosice iz Grčke Katerine Gregos. Nastup je predstavljen u ponedjeljak, 29. travnja na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

/ Vesna Bihar

Kustosica Gregos posebno se osvrnula na vidljivost koju je Grubićev projekt dobio u medijima: ugledni umjetnički časopis Frieze objavio je prije dva dana članak “Najbolje od Venecijanskog bijenala”, koji, među 90 nacionalnih paviljona, izdvaja Hrvatski paviljon uvrstio među 16 ‘must see’ izložbi Bijenala. A po mišljenju povjerenstva Ministarstva kulture, taj projekt između 16 pristiglih na natječaj najpotpunije i najkvalitetnije odgovara na sve razmatrane natječajne kriterije i predstavlja relevantno umjetničko i kustosko promišljanje aktualnosti umjetničke produkcije u suodnosu s društvenom ulogom umjetnosti. Projekt se sastoji od tri foto-eseja i animiranog filma. Kroz njih umjenik prati transformaciju urbanih pejzaža, te javnih i radnih prostora u našem lokalnom okruženju, pod pritiskom krupnog, globalnog kapitala.

Propitujem kako kroz objektiv kamere naći, uhvatiti i sačuvati ljepotu malih stvari, malih kreativnih radnji, humanijeg odnosa čovjeka prema njegovom radu. Najbolje je to vidljivo u drugom eseju naslovljenom „Filigranski pločnik” i tiče se nestanka malih zanatskih radnji.

Projekt je započeo 2006. kada umjetnik otpočinje dokumentirati poslijeratnu, tranzicijsku stvarnost u Hrvatskoj, posebice prelazak iz socijalizma u kapitalizam, s centralne, državno planirane ekonomije na ekonomiju slobodnog tržišta. Projektom se istražuje njegov utjecaj na promjene u stanovanju, urbanom tkivu, javnom prostoru i društvenim odnosima.

“Divlja kuća”, prvi esej propituje promjene u domovima, stanovanju i javnom prostoru nakon privatizacije vlasništva i konsolidacije neoliberalizma u zemlji; fotoesej “Filigranski pločnik” bavi se tradicionalnim zanatima poput lokalnih manufaktura i specijaliziranih radionica, naglašavajući koja su zanimanja preživjela, a koja su iščezla u novim ekonomskim okolnostima. Treći “Dekonstrukcija tvornice” predstavlja niz ugaslih tvornica, monumentalnih podsjetnika na prelazak iz industrijskog u postindustrijsko doba i promijenjene uvjete rada.

Istodobno je to i ambijent Grubićevog kratkometražnog filma Kako se kalio čelik u kojem se prepliću pitanja radničke povijesti, obiteljskih veza i generacijskih promjena, sugerirajući plodonosni potencijal budućih odnosa temeljenih na solidarnosti, zajedničkom društvenom prostoru i kreativnoj suradnji. Film je višestruko nagrađivan, a njegova će nova inačica po prvi puta biti predstavljena u Veneciji.

Grubićev umjetnički projekt čvrsto je usidren u humanističku dimenziju dokumentarne fotografije, spajajući poetiku, politiku i društvenu stvarnost. Projekt za Bijenale proširuje njegov već značajan doprinos društveno angažiranom dokumentarnom radu i očuvanju pamćenja hrvatske arhitektonske povijesti, rada i kulture. Njegov je opseg lokalan, ali i ekumenski, analizirajući promjene pod prijetnjom globalizacije, privatizacije i konsolidacije neoliberalizma. Naposljetku, projekt upućuje na nove situacije koje dolaze na mjesto starih, istodobno nas pozivajući da promislimo buduće načine zamišljanja i nastanjivanja našega svijeta.

Igor Grubić jedan je od najuspješnijih međunarodno priznatih hrvatskih umjetnika. Njegovi radovi obuhvaćaju prostorno-specifične intervencije u javnom prostoru, fotografiju i film. Od 2000. godine djeluje i kao producent te autor dokumentarnih filmova, TV reportaža i društveno angažiranih reklama. Njegove radove otkupio je, među ostalima, i znameniti londonski Tate. Izlagao je u prestižnim prostorima u New Yorku, Berlinu, Istanbulu, Londonu, Beču… Na Venecijanskom bijenalu izlaže svoj projekt ‘Tragovi nestajanja’ od 11. svibnja do 24. studenog.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja