Budi dio naše mreže

Na Duhovski ponedjeljak 6. lipnja na blagdan Marije Majke Crkve u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama euharistijsko slavlje u 11 sati predslavit će varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak. Nakon toga u Galeriji Molvarskog likovnog kruga održat će se otvorenje izložbe posvećene 100. obljetnici rođenja biskupa Đure Kokše (1922. – 1998.) pod nazivom ,,Ponosan na dom i kraj svoj”.

/ mp

Biskupa Đuru Kokšu (Molve, 17. svibnja 1922. – Zagreb, 26. studenoga 1998.) nemoguće je sagledati samo kao svećenika, teologa i crkvenog dostojanstvenika. Svakako ga treba opisati i kao povjesničara kulture, umjetnosti, književnosti i Crkve te kao znanstvenika, ljubitelja umjetnosti i dobrotvora. Uz to bio je poliglot i erudit u najširem smislu toga pojma. Kako njegove zasluge ne bi pale u zaborav priređena je ova dokumentarna izložba koja samo ukratko prikazuje njegov život i djelo s naglaskom na poveznice s Molvama.

Izložba je ostvarena u organizaciji Muzeja grada Koprivnice i Društva za povjesnicu i starine Molve, a uz potporu Ureda za kulturna dobra, Nadbiskupskog arhiva Zagrebačke nadbiskupije, Općine Molve i Župe Molve.

Biskup Đuro Kokša rođen je 17. svibnja 1922. u Molvama. Osnovnu je školu završio u Molvama, gimnaziju u Zagrebu gdje je započeo i filozofsko-teološki studij koji je završio u Rimu. Za svećenika je zaređen 1947. u Rimu, gdje je završio magisterij iz filozofije, teologije, crkvene povijesti i crkvenog prava te doktorat iz teologije. Od 1959. do 1979. bio je rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, a 1978. imenovan je pomoćnim zagrebačkim biskupom. Godine 1983. imenovan je kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga. Osim kao svećenik, istaknuo se i kao veliki intelektualac te ljubitelj umjetnosti i kulture: objavio je nekoliko knjiga i pjesničkih antologija a bavio se i književnim radom i prevođenjem. Za života je sakupio bogatu zbirku umjetničkih slika i skulptura. Preminuo je 26. studenog 1998.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja