Budi dio naše mreže

Umjetnička baština paških benediktinki koju su tijekom proteklih sedamsto godina prikupljale i čuvale u benediktinskom samostanu sv. Margarite prezentirana je na "Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti" koja je 13. studenog svečano otvorena u tom samostanu.

/ Vesna Bihar

Ženski benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu od svoga osnutka početkom 14. stoljeća predstavlja mjesto u kojem se sakupljala i čuvala umjetnička baština sakralnog karaktera. Relikvijari, čipka, misno ruho, liturgijski predmeti od zlata i srebra, nakit, slike, skulpture i druga umjetnička djela od 13. do 20. stoljeća izloženi su u riznici. Autor postava arhitekt Željko Kovačić iz tog bogatstva posebno izdvaja sliku Bogorodice s Djetetom iz 15. stoljeća i relikvijar s Trnom Kristove Krune. U prigodi 700. obljetnice samostana, predstavljena je i monografija ‘O umjetničkoj baštini paških benediktinki kroz 700 godina.’

 

Slikarska baština iz najranijeg perioda nije sačuvana, osim jednog iznimno vrijednog slikarskog djela iz druge polovine 15. stoljeća, malene slike Bogorodice s Djetetom, u tehnici tempere na drvu, djelo skromnih dimenzija koje dovede u neposrednu vezu s jednim od najznačajnijih slikara rane renesanse – Andreom Mantegnom.

Relikvijar Trna Kristove Krune

Od predmeta umjetničkog obrta posebnu pažnju privlači relikvijar Sv. Trna s Kristove krune, jedan od najljepših primjera dalmatinskog zlatarstva prve polovine 15. stoljeća, te relikvijar u obliku ruke i ophodni križ zadarskog zlatarstva.

U samostanu se čuvaju čak četiri drvena gotička kipa različitih likovnih izvorišta: kipić Sv. Margarite iz 14. stoljeća, kip Bogorodice iz grupe Navještenja iz prve polovine 15. stoljeća, reljef Bogorodice s Djetetom i anđelima iz sredine 15. stoljeća te kip Bogorodice s Djetetom iz 15. stoljeća. Posebno mjesto na izložbi svakako imaju i eksponati od čipke paških benediktinki koja je danas pod zaštitom UNESCO-a.

Stalni postav izložbe prva je faza u formiranju budućeg muzeja, a svojim će aktivnostima potvrditi sastavni dio životnog gesla paških redovnica “ora et labora“ – moli i radi. On bi mogao snažnije utjecati i na unapređenje nekih malih obrta koji su sačuvani u tradiciji samostana, kao što su proizvodnja baškotina, paške štrike odnosno slastice s orasima, likera i paške čipke. Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture na drugom katu samostana. Dodajmo i to da samostan postoji od 1318. godine i upisan je u Registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja