Budi dio naše mreže

Projekt novih čuvaonica predstavlja najveću specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj. S obzirom da je muzejska djelatnost ona na kojoj se štedi i na kojima su znajčajnija ulaganja rijeđa, čuvaonica zagrebačkog Prirodoslovnog muzeja Novi Petruševec predstavlja značajan iskorak.

/ Vesna Živko
Hrvatski prirodoslovni muzej, teško stradao u potresu, uskoro kreće u dogradnju i rekonstrukciju pa je zbirke potrebno izmjestiti na novu lokaciju. Stoga je uređena nova čuvaonica koja je prilagođena osjetljivoj građi o kojoj muzej skrbi. Do sada su se eksponati, osim u samim prostorijama muzeja, čuvali na još dvije lokacije u Demetrovoj i na Ilirskom trgu. Do ožujka 2021. kompletna građa trebala bi biti preseljena u nove čuvaonice.

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

“Nadamo se da će preseljenje proći bez većih izazova iako ih očekujemo s obzirom na delikatnost pa i obim same građe. Budući da do rekonstrukcije i dogradnje palače Amadeo u čuvaonicu moramo smjestiti i sve izloške dosadašnjeg stalnog postava muzeja, imamo opravdan strah da cjelokupna građa našeg muzeja neće stati ovaj namjenski uređeni depo muzejske građe”, kazala je za portal Hrvatske katoličke mreže ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović.

Ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski prirodoslovni muzej u svom fundusu čuva skoro milijun i pol predmeta. “Neki su od iznimne vrijednosti poput jedinstvenih primjeraka koje nazivamo holotip, a koji se odnose na jedinke prema kojima su u svijetu prvi puta opisane neke vrste, bilo životinja, biljaka, minerala, fosila… Jedan od predmeta koji do sada nije bio dio stalnog postava, a mogao bi se pronaći u budućem novom postavu je kostur mamuta, kao i predmeti iz zbirke krapinskog neandertalca. Naime, paleontološka i antropološka građa do sada nije bila dio stalnog postava, no rekonstrukcijom palače Amadeo, veliki dio tih predmeta će napokon postati dostupan široj javnosti i dobiti svoje mjesto u stalnom postavu”, ističe Vlahović.

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

U muzeju očekuju da će do kraja godine potpisati ugovor o dodjeli bespovratnog novca iz EU i u roku od zadane dvije godine i devet mjeseci završiti rekonstrukciju muzeja i dogradnju gornjogradske palače Amadeo. Hrvatski prirodoslovni muzej uspostavit će tada novi stalni postav uz brojne prateće sadržaje po mjeri najvećih svjetskih metropola.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja