Budi dio naše mreže

Više od šezdeset novih umjetničkih djela rezultat je upravo završene III. humanitarne Likovne kolonije 'Zvonko Bušić Taik - 32-godišnji uznički san o slobodnoj Domovini Hrvatskoj'' u Gorici, u Općini Grude u BiH. Koloniju treću godinu zaredom organizira 'Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići i Matica hrvatska – Ogranak Grude.

/ Vesna Bihar

U staroj crkvi u Gorici koloniju je 28. kolovoza svečano otvorio ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić. Na ovu koloniju odazvalo se najviše umjetnika dosad, čak trideset i troje, uglavnom akademskih slikarica i slikara te kipara iz Hrvatske i iz BiH.

Koloniju već treću godinu zaredom vodi profesor Antun Boris Švaljek, sveučilišni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. U svom kratkom osvrtu na sve bolji odaziv i, iz godine u godinu, sve uspješniju koloniju, kaže:

“To je nešto jako plemenito što nas umjetnike nadahnjuje. Mi slikari smo nositelji hrvatske kulture, a sve one koji ovdje dođu posebno povezuje i domoljublje jer kao pravi katolici i Hrvati osjećamo se pozvanima i izabranima. Ja se nadam, ma, ne samo nadam, nego i znam, da će ova kolonija uspjeti na dugi, dugi niz godina jer hrvatski narod ne zaboravlja svoje heroje i svoje junake. Uvijek se s radošću sjećamo našega pokojnog Zvonke i svaki dan živim u nadi da ćemo se opet vidjeti na nebu”, kazao je Švaljek.

Na koloniji su tijekom tri dana svoja nova djela ostvarili: Ana Šimić (Široki Brijeg), Andrijana Mlinarević-Cvetković (Široki Brijeg-Grude), Anđelko Mikulić (Široki Brijeg), Ante Braovac (Tomislavgrad), Ante Brkić (Čapljina), Ante Ljubičić Car (Imotski), Antun Boris Švaljek (Zadar) – voditelj Likovne kolonije, Branko Širić (Posušje), Damir Boras (Ljubuški), Drago Bušić (Zagreb – Gorica), Edo Unković (Split), Fra Vinko Mikulić (Gorica), Ivana Pavlović (Ljubuški), Josipa Jelavić (Imotski), Josip Škerlj (Dubrovnik), Jure Pešorda (Grude), Karolina Marušić (Široki Brijeg), Kristina Ćavar (Široki Brijeg), Magdalena Džinić Hrkać (Široki Brijeg), Marija Galić (Gorica), kipar Maroje Batić (Zagreb), Mate Ljubičić (Zadar), Megi Kunštek (Mostar), Mirela Buzov Runac (Split), Miro Stamatović (Dubrovnik), Mišo Baričević (Dubrovnik), Robert Tomić (Posušje), Stipe Ivanišević (Split), Stjepan Skoko (Ljubuški), Tamara Herceg (Ljubuški), Tomislav Marijan Bilosnić (Zadar), kipar Zdenko Galić (Gorica) i Zdravko Soldo (Široki Brijeg).

“Sve slike koje su nastale na ovoj likovnoj koloniji ostaju u fundusu Bratovštine svetog Stjepana Prvomučenika i Bratovština te će s njima raspolagati i prodavati ih u humanitarne svrhe kao i protekle dvije godine”, napominje u ime organizatora kolonije Mario Bušić. 

“Naime, obično se u korizmenim tribinama održava aukcija slika nastalih na koloniji, od kojih smo proteklih godina pomogli obitelji u Drvaru i Bosanskom Grahovu”, rekao je Bušić.  “Pomogli smo naše hrvatske katoličke obitelji i jednu obitelj s bolesnim djetetom koje ima cerebralnu paralizu od rođenja iz Općine Grude, a tako ćemo nastaviti i ubuduće. Cilj i svrha ove likovne kolonije jest sjetiti se našeg hrvatskog domoljuba i uznika Zvonka Bušića Taika – njegove žrtve i njegove i naše Julie Bušić. A također, ovim umjetničkim djelima pomažemo i obiteljima koje su slabog imovinskog stanja ili se liječe od teških bolesti”, rekao je Bušić.

Na koloniji je bila i Taikova supruga, poznata spisateljica Julienne Bušić koja je istaknula da je jako oduševljena i ganuta kolonijom. „Naravno da mi je drago i tako Zvonko neće biti zaboravljen, što se najbolje vidi ovdje na koloniji. Svi su došli njemu u čast i to je velika stvar jer Zvonko je govorio da se uvijek moramo sjećati onih koji su se borili za hrvatsku slobodu. A i on je sigurno jedan od njih. Prekrasno mi je ovdje i baš sam zahvalna”, rekla je Julie.

Treća humanitarna likovna kolonija održala se protekla četiri dana u Taikovu rodnom mjestu u Gorici 28., 29., 30., i 31. kolovoza 2019. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke.

Neka od djela nastala na koloniji pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja