Budi dio naše mreže

Jedan od najvažnijih europskih suvremenih pisaca, Norvežanin Jon Fosse koji je prije deset godina prešao na katoličanstvo, ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, objavila je u četvrtak 5. listopada Švedska akademija u Stockholmu.

/ mp

Svojim književnim djelom 64-godišnji Fosse dao je “glas neizrecivome”, navodi se u obrazloženju odluke o nagradi. Akademija je posebno istaknula Fosseove romane, poznate po vrlo ograničenom stilu “Fosseova minimalizma”.

Fosse je rođen 1959. u norveškom lučkom gradu Haugesundu u kvekerskoj obitelji, a 2013. je postao katolik. Prema vlastitim riječima, Fosse je vrlo pobožan.

“Sve što pišem predstavlja neku vrstu molitve”, rekao je nedavno u jednom intervjuu, dodavši kako ga je pisanje učinilo vjernikom.

Autor je rekao da ga je nesreća u kojoj je bio blizu smrti u dobi od sedam godina oblikovala kao pisca, otvorivši mu oči za duhovnu dimenziju života.

Kako donosi Reuters, Fosse je jednom prilikom opširno govorio o svom oporavku od alkoholizma i borbi za prevladavanjem društvene tjeskobe te ulozi koju je odigrala vjera u njegovom životu.

“Moguće je osloboditi se alkoholizma, ali je teško prijeći iz života kojim upravlja ovisnost u neki drugi život”, rekao je Fosse u intervjuu Norveškoj vojsci spasa 2021.

“Moje obraćenje (na katolicizam) i činjenica da sam praktičan katolik mi je pomoglo”, rekao je tada Fosse.

U knjizi “Tajna vjere” opisuje svoj prijelaz na katoličanstvo.

Neka Fosseova djela objavljena su i na hrvatskom jeziku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja