Budi dio naše mreže

Na prvu obljetnicu smrti književnika i pjesnika Josipa Jože Prudeusa u nakladni Brodskog kulturnog kruga i sunakladnika Đakovačkog kulturnog kruga objavljena je njegova zbirka pjesma "Nezanatlija srcoslikar".

/ vbb

Zbirka “Nezanatlija srcoslikar” sadrži više od stotinu pjesma Josipa Jože Prudeusa na standardnom jeziku i kajkavskom dijalektu. 

“Prudeusovo lirsko kazivanje na putu od obilja do minimalizma i obrnuto, rezultira, u konačnici, uvijek obiljem. Ovi stihovi nose obilje i pečat jednog bogatog unutarnjeg svijeta, kojega je autor podijelio sa svima koji ga žele doživjeti”, zapisala je u pogovoru Vlasta Markasović.

Iza naslovne sintagme, autoironičnog neologizma krije se glavno obilježje Prudeusova pjesničkog stila. U njoj je Prudeus pravi “majstor riječi”, smatra književnik Mirko Ćurić. “Majstor je u pronalasku novih značenja riječi i njihovog preoblikovanja. Pa tako zbirka i nosi naslov po jednoj od njegovih pjesama “Nezanatlija srcoslikar”. Ovom sintagmom složenom od dvije riječi Prudeus želi poručiti da on nije pjesnik od zanata, nego da je on “srcoslikar”, čovjek koji piše srcem, iz emocije, iz njegove ljubavi spram cijelog niza fenomena ljudskog života iz kojih i nastaje njegova poezija.”

Iako je Prudeus i rođen i umro u Samobru, on je i „pričuvni Brođanin“ kako se sam nazvao. Josip, Joža, po slavonski Joza, trajno je ostao povezan sa svojim drugim/prvim, slavonskobrodskim zavičajem. Nakon djetinjstva i školovanja provedenog u Brodu, od prvih dana osnovne škole pa do završetka Pedagoške akademije, u gradu na Savi, nakon učiteljevanja, ženidbe i dvoje u Brodu rođene djece, kasnije se ponovno vratio u Samobor, ali veze Slavonskim Brodom nisu nikada potpuno ugasnule. Potaknuo ih je na poseban način Ivan Stipić, koji je zajedno s Prudeusom radio na objavljivanju ove zbirke do same njegove smrti 25. siječnja 2020. Zajedno s autorom dogovorio je koncepciju i odabrao pjesme, ali je pjesnik nije doživio. Konačan oblik zbirka je dobila na prvu godišnjicu pjesnikove smrti. U zbirku su uvrštene nove pjesme, među ostalima i  one koje Prudeus objavljivao na svom facebook profilu.

Osim pjesama Josipa Prudeusa, slikovnih priloga s predstavljanja ovog autora u Brodu 2016., knjiga sadrži Proslov, koji je napisao urednik Ivan Stipić te Pogovor dr. Vlaste Markasović. Na kraju je knjige i jedan pjesnički dodatak: posvetne pjesme anonimnog pjesnika Svena Adama Ewina svome učitelju Joži Prudeusu.

Josip Joža Prudeus / Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Josip Joža Prudeus (21. ožujka 1944. –  25. siječnja 2020.), hrvatski književnik, dječji pisac, pjesnik, po struci učitelj hrvatskog jezika i povijesti, tiskovni i radijski novinar, promidžbeni djelatnik, filmski scenarist… 

Osnovnu školu, gimnaziju i Pedagošku akademiju pohađa u Slavonskom Brodu, u kojem živi do 1972. Po završetku školovanja radi u školi na Budainci i Sibinju. Slomom Hrvatskog proljeća mora napustiti Slavoniju. Objavio je 25 samostalnih knjiga,  a gotovo da nema dječjeg časopisa u kojem nije bio suradnik. Uvršten je u pet antologija hrvatskoga pjesništva; bio je urednik mnogobrojnih zbornika, pisac predgovora za mnoge knjige, scenarist dokumentarnih filmova od koji su neki nagrađeni međunarodnim priznanjima; scenarist božićnih koncerata u Ciboni, kao i nekoliko emisija Lijepom našom. Jedan je od utemeljitelja Škole stvaralaštva darovitih učenika RH (Novigradsko proljeće); Večeri hrvatske ljubavne poezije na Ljubičinu grobu (1989.); oko 200 pjesama uglazbili su mu, između ostalih Arsen Dedić, Pero Gotovac, Siniša Leopold, Tomislav Jozić, Željko Bradić. Kao učitelj radio je u mnogim osnovnim školama: Slavonski Brod, Sibinj, Rab, Bregana, Noršić Selo, Grdanjci, Mrkopalj, Novalja, Novigrad. Utemeljitelj je i prvi urednik programa za djecu i mladež Hrvatskoga katoličkog radija, dugogodišnji promidžbeni djelatnik, autor imena Vatreni za našu nogometnu reprezentaciju te naziva i reklamnih slogana za stotinjak proizvoda i tvrtki.

nezanatlija srcoslikar
s neba prepisujem
brodnasavsku
i sibinjsku
zimu

iz djetinjeg spomenara
tamo davno
sada su…

Objavljuje Josip PrudeusUtorak, 5. studenoga 2019.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja