Budi dio naše mreže

U siječnju 2024. objavljen je roman „Slika, konjanik, sat” autorice Rose L. Harper. Riječ je o trećem romanu hrvatske autorice Branke Martinović, magistre ekonomije i spisateljice.

/ im

„Slika, konjanik, sat” je povijesni roman koji se bavi inspirativnom potragom za čudotvornom slikom iz Olova koja je obilježila stoljeća i ljude.

Radnja započinje nekoliko dana prije strašnog zvuka sarajevskih pucnjeva na Franju Ferdinanda koji su promijenili svijet.

Zvonimir Josip Stjepan Krsto Anton Maria Kotromanić hita kamenim sarajevskim ulicama. Udarci njegovih potpetica o kamen stvarali su dojam panike. Morao je stići što prije do odredišta jer
je upravo saznao za plan atentata. Prepreke je preskakao vrlo spretno, baš kao na mačevanju i u novoj igri loptom koju su ga naučili očevi podanici s ratne mornarice. Nogomet se polako širio po
sarajevskim dvorištima, a i dvorovima, iako otac nije gledao baš blagonaklono na takav vid razvijanja intelekta.

Dora Zlatar pomaknula je vitak vrat. Sat je pokazivao točno vrijeme, baš preko njezina ramena. Osmjehnula se. Preostalo je još malo dok se kazaljka ne pomakne na ono mjesto na satu koje će biti
znak da može krenuti.

Nakon početnih poglavlja koja nas bacaju u žarište zbivanja, radnja se vraća u povijest. Izmjenjuju se stoljeća – od 15. do početka 20. između ponosne Dubrovačke Republike, zanimljivog Sarajeva,
stjenovitog Olova bogatog misterijom i raskošnog Beča u ratnim okolnostima.

Priča je to o slici koja povezuje povijest, vještom konjaniku koji se bori za dobro i satu koji je ispričao priču. Vezivno tkivo priče su vjera, ljubav, hrabrost, obitelj, odanost i čestitost.

Pratimo putovanje slike koja postoji u ideji ljudi od zanatske kuće urara preko plemićkog administrativnog dvora do carskih palača, franjevačkih samostana i tajnih skrovišta kraljevskog blaga.

Jedan dio radnje obogaćen je kroz pisma koja daju uvid u fine nijanse razvoja međuljudskih odnosa te u njihovu nježnost i ljepotu.

Habsburg. Kotromanić. Zlatar.

Snažna prezimena kojima autorica unosi povijesni kontekst i izaziva čitatelja na promišljanje stvarnosti. Potiče na uočavanje okolnosti u kojima živimo, kao da želi podsjetiti da je iz povijesti potrebno učiti. Povijest bi nas naučila da današnja zbivanja na svjetskoj i europskoj razini pozivaju na mudrost koja proizlazi iz ispravno posloženih prioriteta.

U svojim knjigama autorica obrađuje tematske motive: vjere, nade, prijateljstva, obitelji, ljubavi, oprosta, iskupljenja, ljudskog identiteta i vrlina, kao i konkretizacije slobode i odgovornosti u čovjekovoj svagdašnjici. Autorica uključuje i ekonomsko-političke sfere, dajući doprinos intelektualnoj raspravi oko mnogih tema.

„Dar”, autoričin drugi roman koji donosi obiteljsku sagu prožetu tajnama, istraživanjem i ljudskom toplinom, a koji problematizira surogatstvo i degrowth ideologiju, objavljen je 2022. Autoričino
prvo djelo, „Nevidljiva ljepota”, disruptivni roman koji progovara o trgovini ljudima iz perspektive financijske analitičarke u tajnoj službi, objavljeno je 2020.

Autorica je podrijetlom iz BiH, a živi u Hrvatskoj.

Više o knjigama dostupno je na www.roselharper.com ili na Youtube/RoseLHarper.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja