Budi dio naše mreže

"Moj susret sa Sidinom književnošću bio je poput susreta s misticizmom, iako ona nije bila mistik", kazala je Kornelija Kuvač-Levačić na predstavljanju svoje knjige "Izraz neizrecivoga u poetici Side Košutić" u Splitu. Sida Košutić nije bila u milosti komunističkih vlasti pa ne iznenađuje da njezino djelo poznaju tek rijetki pojedinci, premda je kao književnica i urednica ženskog lista ostavila znatan trag u književnom i kulturnom životu Zagreba i šire.

/ mb

Knjiga “Izraz neizrecivoga u poetici Side Košutić”, u kojoj je autorica Kornelija Kuvač-Levačić analizira stvaralaštvo te gotovo zaboravljene hrvatske književnice i pjesnikinje, predstavljena je u četvrtak, 9. prosinca u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu, prenosi Hina.

“Sida Košutić, odbivši potpisati zahtjevnicu za smrtnom kaznom kardinala Stepinca, dopala je u nemilost komunističkih moćnika, pa ne iznenađuje da njezino djelo poznaju tek rijetki premda je kao književnica i urednica ženskog lista ostavila znatan trag u književnom i kulturnom životu Zagreba i šire”, rekao je profesor Ivan Bošković.

Također je istaknuo da je njoj poslije 1945., kao i mnogima, nametnuta šutnja, a ona se javnosti otkrila 11 godina kasnije kad se u izdanju Društva hrvatskih književnika pojavila njena zbirka “Jezero mrtvo”. “U tu je zbirku uvršten i ciklus ‘Noć domovine’, jedno od potresnijih pjesničkih svjedočanstava domovine u godinama od 1945. do 1955.”, naglasio je Bošković. 

Sida Košutić

Autorica Kornelija Kuvač-Levačić je istaknula kako ona posjeduje rukopise dva još neobjavljena romana Side Košutić “Pogašena svjetla” i “Kolijevka”.

“Roman ‘Pogašena svjetla’ njen je autobiografski roman u kojem je kritizirala nadmoć materijalizma pa je kritična čak i prema svojoj obitelji i ocu”, rekla je Kuvač-Levačić. Istaknula je i kako je Sida Košutić vrlo kritički prilazila svim anomalijama koje dolaze s modernizmom i nastupala je kao antimodernist.

Veliki dio svojeg života bila je “na rubu društva”, gdje je stekla poziciju slobode iz koje je otvoreno kritički govorila o stvarima o kojima mnogi tad nisu htjeli govoriti.

“Moj susret sa Sidinom književnošću bio je poput susreta s misticizmom, iako ona nije bila mistik,” dodala je Kuvač-Levačić.

Profesor i teolog Mladen Parlov je istaknuo kako je u Sidinoj književnosti iznimno važna komponenta “neizrecivoga.” “To ‘neizrecivo’ trajno je ispunilo dušu Side Košutić”, kazao je Parlov.

Profesorica Hicela Ivon je istaknula kako je Sida Košutić, duboko vjerujući u snagu Božje prisutnosti, smatrala da “ne postoji katolička književnost, nego književnici koji su katolici”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja