Budi dio naše mreže

"Iskonski gubitak" Leile Miller u izdanju "Veritasa" knjiga je svjedočanstava sedamdesetero danas odrasle djece iz rastavljenih brakova koja su ogoljela svoje srce i dušu te ostavila trajan spomen na prebolne trenutke svoga života u kojem su mnogo pretrpjela zbog rastave svojih roditelja. U knjizi se pronalaze odgovori na brojna pitanja o rastavi brakova koja i danas pogađaju brojnu djecu.

/ mp

Pitanja na koja knjiga donosi odgovore:

Kakve je posljedice imala rastava za vaš život?

Koja je razlika u načinu na koji ste se, u vezi s rastavom, osjećali kao dijete, i kako se osjećate sada, kao odrasla osoba?”

Je li rastava vaših roditelja utjecala na vaš brak, odnosno, na vaš pogled na brak?

Jesu li djeca otporna na rastavu?

Što biste najviše željeli da odrasli našega društva znaju o tome kako rastava utječe na djecu?

Kakvu je ulogu vjera odigrala u vašem ozdravljenju?

Što biste željeli reći djeci koja su danas suočena s rastavom svojih roditelja? 

Što biste rekli roditeljima koji razmišljaju o rastavi?  

Što Katolička Crkva uči o rastavi?

Ulomci iz knjige:

Moja mi je katolička vjera vodič u svet, zdrav, i sretan brak. Moja vjera suprugu i meni daje snagu nadići prepreke. Stoga se ozdravljenje događa onda kada mogu priznati da trebam oprostiti ocu. Ozdravljenje se događa ujedno i kada svu svoju slomljenost mogu unijeti u sakrament pomirenja.

Moja me vjera naučila da je brak poziv koji me vodi do sjedinjenja s Bogom. Njegova bit nije „romantična” ljubav, niti površna sreća; istinska je ljubav čin volje, putem kojega je moguće iskusiti radost. Moja me vjera naučila da sam u pravu – brak uistinu jest nemoguć, osim ako posjeduješ Božju milost, poniznost, i spremnost prihvatiti kako je njegova svrha učiniti te svetim, a ne površno sretnim. 

Rastava jednostavno nije vrijedna boli i muke što ih donosi sa sobom. Djeca trpe u tišini, čak i kod takozvanih sporazumnih rastava. Dva Božića, odvojena obiteljska okupljanja, dva rođendana, dva Uskrsa, i tako dalje. Možete sve to uviti u najljepše riječi, ali, za djecu je to ipak iscrpljujuće. Odvođenje amo-tamo poput domaćih životinja, dva odvojena niza pravila što ih valja svladati, dvije odvojene skupine prijatelja (kod mame i kod tate), briga o tome kako će mama reagirati ako zamolim tatu da me odvede na neku priredbu, ili kako će tata reagirati ako odbijem da me on vodi u kupnju odjeće – te, i još nebrojene druge stvari, prolaze djeci kroz glavu. Sve se u osnovi svodi na sljedeće: želimo da nam roditelji budu zadovoljni, kako ne bi i nas ostavili, kao što su ostavili jedno drugo; nije važno je li njihov međusobni razlaz pritom bio lagan ili ne.

Življenje vjere u obitelji i pouzdanje u Boga potrebite su karakteristike u današnjim obiteljima. Odgovornost roditelja je velika jer oni odgajaju svoju djecu za život. Nitko ne može pružiti bolji odgoj svojoj djeci od roditelja koji žele samo najbolje za njih. Kada roditelji ne odgajaju svoju djecu, onda ih odgaja svijet i usađuje im svoje vrijednosti, koje najčešće i nisu dobre. Sretni i zadovoljni roditelji mogu biti samo oni koji su ispunjeni Bogom i koji su ga pustili u svoj život, a dijete koje vidi takve roditelje učinit će sve da bude kao i oni. Roditelji, pozvani ste na svetost! Pozvani ste  svojim primjerom svjedočiti vjeru svojoj djeci! Živite po Evanđelju i pustite Boga u svoj život! Zagovorom svih svetih obitelji, otvorio nam Bog oči i srce te nam dao dar spoznanja važnosti obitelji u današnjem svijetu. (Iz predgovora hrvatskom izdanju)

O autorici:

Leila Miller je katolička spisateljica i autorica koja u svojim djelima iznosi nauk Crkve o braku, obitelji, ljudskoj seksualnosti i – zapravo, o svim moralnim pitanjima. U svojim radovima i predavanjima dotiče se tema iz kulture, društva i politike. Do sada je objavila četiri knjige. Knjiga “Iskonski gubitak” je njezino prvo djelo prevedno na hrvatski jezik u izdanju Veritasa- Glasnika sv. Antuna Padovanskoga. Leila Miller je udana, živi u Phoenixu u Sjedinjenim Američkim Državama i majka je osmero djece.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja