Budi dio naše mreže

Osamnaestu godinu zaredom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor za Najčitatelja godine za djecu starije osnovnoškolske dobi. Najčitateljem za 2018. proglašen je Viktor Mijatović, trinaestogodišnjak koji je lani pročitao 165 knjiga.

/ mb

Viktor Mijatović, član Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, proglašen je Najčitateljem Knjižnica grada Zagreba 2018. godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi. Viktor je inače vrlo dobar učenik OŠ Ivana Cankara, koji je prošle godine posudio i pročitao 165 knjiga. Najviše voli čitati fantastične, akcijske i avanturističke romane, a otkrio nam je da već pomalo i piše. Vršnjaci ga, kaže, ne razumiju i sumnjaju da je pročitao toliko knjiga, no njega to ne sprečava da i dalje uživa u čitanju. Čita gdjegod može – na putu do škole, u tramvaju, autobusu, doma, na putovanju i u školi… Osim čitanjem, Viktor se bavi košarkom, crta, voli gledati filmove, zanima ga robotika, a najdraži predmeti su mu likovni, engleski, informatika i biologija. Nakon osnovne škole namjerava upisati Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Viktoru su, kao pobjedniku izbora, uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života te kompleti knjiga uglednih izdavačkih kuća.

Inače, Knjižnice grada Zagreba već osamnaestu godinu za redom organiziraju izbor Najčitatelja godine. Cilj projekta je poticanje zanimanja za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi. Projekt kojim se kod djece i mladih potiče navika dolaska u knjižnicu i čitanja s voljom i užitkom, pobudio je, ističu iz Knjižnice, interes medija i društva, obogatio knjižne fondove te ojačao zanimanje za knjigu među korisnicima tinejdžerske dobi.

Knjižnice grada Zagreba najveća su mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koja vlasnicima članskih iskaznica omogućuju posudbu i korištenje građe i usluga na svakoj od 42 lokacije knjižnica u mreži i 80 bibliobusnih stajališta. Prošle je godine u Knjižnice grada Zagreba bilo učlanjeno 156.139 osoba, što znači da je svaki peti Zagrepčanin član Knjižnice. U suradnji s Gradom Zagrebom, u okviru projekta „Ja čitam“, lani je besplatno članstvo iskoristilo 44.429 djece u dobi do 15 godine života.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja