Budi dio naše mreže

Tri godine pandemije uzrokovane koronavirusom dovele su do odgađanja i otkazivanja mnogih međunarodnih sajmova knjiga kao što su TIBE – Taipei International Book Exhibition, BIBF – Beijing International Book Fair, FBF – Frankfurt Book Fair i BCBF – Bologna Children's Book Fair. Ove godine uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba hrvatski nakladnici ponovno su nastupili na Sajmu dječje knjige u Bologni koji se održao od 21. do 24. ožujka 2022. godine.

/ mp

Nastup je organizirao Kašmir promet, a voditelj štanda bio je Kašmir Huseinović koji je rekao: “Iako je donošenje odluke o nastupu bilo otežano zbog posljedica pandemije i trenutne nepovoljne geopolitičke situacije kao i ekonomske neizvjesnosti, hrvatski nakladnici su ipak nastupili na štandu (A93) od 32 četvorna metra u paviljonu 25 u kojem su se pored Hrvatske predstavljali nakladnici iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije, Francuske, Nizozemske, Italije, Španjolske, Portugala, Švicarske, Irske, Slovenije, Novog Zelanda i Tajvana… “

Na nacionalnom štandu nastupili su: 

Alka Script, 

Dječja knjiga, 

Grafički studio pet do dvanaest,  

Kašmir promet, 

Meandar medija, 

Medicinska naklada, 

Naklada Iris illyrica, 

Naklada Semafora, 

Naklada Uliks, 

Panda Books, 

Sretno srce, 

Udruga Profesor Baltazar 

i Ultralink. 

Uz spomenute nakladnike i njihove knjige na štandu su bile zasebno izložene knjige autorica: Sanje Polak, Sanje Pilić, Julijane Matanović i Vjekoslave Huljić. 

Također je bilo izloženo englesko i talijansko izdanje slikovnice “Marin Držić” Luke Paljetka u izdanju Matice hrvatske – ogranak Dubrovnik.

Sam nastup na Sajmu bio je svojevrstan uspjeh. Pojavljivanje na Sajmu rezultiralo je obnavljanjem starih kontakata i uspostavljanjem novih kako sa nakladnicima tako i sa međunarodnim ustanovama i institucijama koje se bave promocijom i predstavljanjem knjiga za djecu i mlade, autora, ilustratora i prevoditelja, populariziranjem čitanja, kao što su: IJB – Internationale Jugend Bibliothek iz Muenchena, IBBY, Javna agencija za knjigu Republike Slovenije, kao i organizatorima sajmova, BCBF – Bologna Children’s Book Fair, TIBE – Taipei International Book Fair i FBF – Frankfurt Book Fair. 

Štand je posjetio velik broj stranih nakladnika i pokazao izuzetan interes za hrvatske knjige. Posebno veliku pažnju izazvala su vrijedna djela hrvatske dječje književnosti  “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica, urednice Ivane Glavaš Bakija u kojima je prikazano sto značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti, a koje su ilustrirale čak 23 poznate hrvatske ilustratorice. 

Izniman interes su izazvale i slikovnice o profesoru Baltazaru u izdanju Ultralinka. 

Udruga Profesor Baltazar je član međunarodnog konzorcija European Fairy Tale Route kojeg predvodi Fondacija Carlo Collodi iz Italije, te je u povodu World Storytelling Day-a 20. ožujka pročitana slikovnica “Profesor Baltazar – Vjetrovita priča”. 

Nakladnik LEETRA iz Meksika koji je na španjolskom objavio hrvatske slikovnice Kašmir prometa: “Ljubav”, “Plavo nebo” i “Kuća lutaka”, Andreje Petrlik Huseinović te “Poljski i gradski miš”, Kašmira Huseinovića, (koji je ujedno uvršten i u lektiru u Meksiku i Čileu)  bio je nominiran ove godine za BOP – BOLOGNA PRIZE BEST CHILDREN’S PUBLISHERS OF THE YEAR. Vlasnica spomenute nakladničke kuće posjetila je hrvatski štand i sa velikim zanimanjem pregledala knjige svih nakladnika. 

Kašmir Huseinović održao je na štandu jednosatno predavanje o nakladništvu i prodaji prava za dvadesetak studenata druge godine Filozofskog fakulteta u Osijeku, Odsjeka za informacijske znanosti, studija informatologije koji su sa svojim profesorima organizirano posjetili Sajam u okviru kolegija Knjižnični programi i usluge za djecu i mlade. 

Zadnji dan Sajma, predstavnici Taipei Book Fair Foundation odabrali su dvadeset pet naslova koji će predstavljati Hrvatsku na TIBE 2022 – Taipei International Book fair koji će se održati od 2. do 7. lipnja. Slikovnice će biti izložene na kolektivnom štandu EU.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja