Budi dio naše mreže

Oni su pjevači koji svojim znanjem i glasovima donose blago iz povijesti bogate tradicije pravoslavne ruske duhovne i svjetovne vokalne glazbe - oni su Zbor Ruske patrijaršije iz Moskve.

/ mb

Zbor Ruske patrijaršije iz Moskve sa svojim voditeljem i utemeljiteljem Anatolijem Grindenkom ponovno će u subotu, 5. veljače nastupiti u dvorani Lisinski u Zagrebu. Zbor Ruske patrijaršije u gotovo četiri desetljeća postojanja predstavlja bogatu tradiciju pravoslavne i ruske duhovne i svjetovne glazbe.

Ansambl svojim muzikološko-istraživačkim otkrićima oživljava mnoge zaboravljene rukopise i svojim ih vokalnim umijećem prenosi u zvuk, nastojeći očuvati izvornost i emocionalnost ruskih tradicijskih napjeva.

Izvanredna umjetnička kvaliteta donijela im je slavu i pozive na brojne svjetske turneje i festivale u Londonu, Barceloni, Ravenni, Nancyju, Utrechtu i Maastrichtu … kao i na gostovanja u Sjedinjene Američke Države i Japan. Nakon njihovih nastupa diljem svijeta ostaje oduševljenje i kritike koje govore ne samo o vrhunskim glazbenim doživljajima, nego i mističnim iskustvima.

Zbor pjeva a cappella, no pjevači ipak uspješno surađuju s instrumentalnim ansamblima u programima u kojima se komorna i orkestralna djela izmjenjuju s a cappella vokalnom glazbom. U dvorani Lisinski Zbor Ruske patrijaršije nastupio je 2016. godine kada su izazvali iznimno veliki interes te je na pozornicu uz zbor dodano dvjestotinjak sjedala.

U subotu, 5. veljače u dvorani Lisinski izvodit će pjesme: ‘Kralju nebeski’, ‘Dođite poklonimo se Kralju našemu Bogu’, ‘Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina’ (Ps 103), ‘Na obali rijeka babilonskih’ (Ps 136), ‘Euharistijski kanon’ i ‘Himan Bogorodici’ iz 16. i 17. stoljeća. Pored toga izvesti će pjesme ruskih skladatelja: Petra Iljiča Čajkovskog, Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova, Dmitrija Stepanoviča Bortnjanskog, Aleksandara Grečaninova, Pavela Grigorieviča Česnokova i drugih.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja