Budi dio naše mreže

Temom „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“ muzeji diljem Hrvatske obilježit 18. svibnja 2021. raznolikim programima svoj dan – Međunarodni dan muzeja. Nositelj manifestacije i ove je godine Muzejski dokumentacijski centar (MDC).

/ vbb

U obilježavanju Međunarodnog dana muzeja sudjeluju i muzeji koji su zbog posljedica potresa zatvoreni pa tako Hrvatski povijesni muzej, nakon više od godinu dana stanke u Klovićevim dvorima otvora izložbu „Mač – jednom davno …“ kojom će posjetiteljima približiti mitsko oružje kojim su se „stvarala i rušila carstva, krojile granice i oblikovala povijest svijeta“.

Facebook HISMUS / Excalibur se nakratko spustio u Galeriju Klovićevi dvori i čeka da ga izvuče onaj tko ga je dostojan… 🗡️

Nacionalni muzej moderne umjetnosti poziva na besplatan razgled njegovog novog postava, Muzej za umjetnost i obrt na izložbu „Rafael – na ishodištu mita“, a kao poseban dio programa putem društvenih mreža će emitirati video koji otkriva mišljenje opće javnosti o budućnosti muzeja, njihovom opravku i ponovnom oživljavanju.

Hrvatski muzej turizma u Opatiji nudi izložbu “Opatijski album Toše Dapca”, Samoborski muzej radionicu za djecu nazvanu po Ferdi Livadiću – “Ferdionica”, Hrvatski muzej naivne umjetnosti da okusite slatke i slane zalogaje inspirirane njihovom zbirkom, a Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu u bogatom programu ima i oslikavanje murala. Muzej grada Pazina izložbom “Dobro došli! – 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri” vratit će nas u ožujak 1946. godine kad još nisu bile definirane poslijeratne granice između Italije i Jugoslavije, dočarati ozračje koje je vladalo u Zonama A i B i rekonstruirati put kojim je Komisija obilazila Julijsku krajinu, dok će Muzej Brodskog Posavlja izložbom „Sakupljamo zajedno – prinove 2016.-2020.“, kroz odabir muzejskih predmeta sakupljenih u proteklih pet godina s područja grada Slavonskog Broda i Brodskog Posavlja, publici približiti tradicionalne funkcije prikupljanja, čuvanja i prezentiranja baštine.

Zanimljiv program priredio je i Muzej grada Koprivnice koji će uz otvorenje izložbi, koncerta, različitih prezentacija muzejskoga rada organizirati događanje za građane – u opuštenoj atmosferi u sklopu „Muzejske biciklijade – od Zrinskog do Generalićevog trga“ provesti će ih umjetničkom rutom koja uključuje posjet Galeriji Ivan Sabolić, grobu Ivana Ganeralića u Sigecu, Galeriji naivne umjetnosti i Galeriji Josip Generalić u Hlebinama.

Da muzealci u ovim zahtjevnim vremenima imaju vizije svoga budućeg rada potvrđuju stručnjaci Muzeja grada Šibenika koji će prezentirati u „živo“ putem trenutno najpopularnije društvene mreže Facebooka, projekte koje planiraju u skoroj budućnosti. To nas ohrabruje i pokazuje da ova naša hrvatska zajednica nije pred aktualnim nedaćama stala već želi baštinu istraživati i komunicirati je kako bi ona postala globalno prepoznatljiva. https://www.facebook.com/muzejsibenik

Cjelokupni program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Raspored događanja po gradovima:
https://www.mdc.hr/hr/kalendar/pregled-mjeseca/medunarodni-dan-muzeja?y=2021

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja