Budi dio naše mreže

Izložba fotografija Sanjina Ilića "Mrgari - kameni cvjetovi Baške", posvećena najljepšem primjeru prastare suhozidne tehnike slaganja kamena, otvorena je u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Mrgari su znak jednog vremena, spomenik ljudskom trudu i podsjetnik na suživot s prirodom.

/ mb

Mrgari su prostrane ovčare s tlocrtom u obliku velikih kamenih cvjetova, građeni su za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika na zajedničkim pasištima (komunadama). Mrgari se kao najljepši primjer prastare suhozidne tehnike slaganja kamena na kamen bez ikakvog vezivnog materijala, pružaju diljem jugoistočne strane otoka Krka na nadmorskoj visini većoj od 300 metara. Riječ je o rijetkim i krhkim konstrukcijama, stalno izloženima buri, suncu i soli, koje vijugaju u svakakvim oblicima – od pravocrtnih linija do impresivnih kamenih cvjetova. Posebnost mrgar leži i u vrijednim rukama pastira iz Baške, Batomlja i Jurandvora.

Foto: Sanjin Ilić

“Smanjenjem broja pastira, nestaje i potreba za njihovom uporabom i održavanjem, a na škrtim kamenim pašnjacima iznad Baške i otoku Prviću ima ih ukupno 15 i većina je danas van uporabe”, istaknula je predsjednica Društva Sinjali Branka Polonijo. Dodala je da je baš zato potrebno održavati ih i sačuvati tu baštinu za buduće generacije. Slične građevine u Europi za sada su poznate samo još na dva otoka – u Velikoj Britaniji (Wales) i Islandu te u švicarskim Alpama (kanton Wallis, Naters). U Društvu Sinjali izložbu smatraju prvim korakom u realizaciji projekta obnove i redovnog održavanja nekoliko postojećih mrgara te zaštite i označavanja ostalih u bašćanskoj dolini.

Foto: Sanjin Ilić

Na otvorenju izložbe autor Sanjin Ilić je rekao da ga već godinama privlači ljepota krajolika u kojem su ljudskom rukom položeni mrgari i beskrajne linije gromača te da osjeća prisutnost ljudi još i sada, iako se život već odavno živi negdje drugdje, uz more i hotele. „Osjetim poštovanje prema precima i tom, drugačijem, težem, ali jednostavnijem načinu života. Želio bih da nove generacije ne zaborave na ljude prije njih, na trud koji su svakodnevno ulagali, samo da bi preživjeli”, objasnio je.

Uz Društvu Sinjali i Arheološki muzej u Zagrebu, organizatori izložbe su Turistička zajednica općine Baška i općina Baška. Direktorica turističke zajednice općine Baška Ivana Topić kazala je da mrgari itekako privlače pažnju turista pa ih treba čuvati kao adut, posebnost u Baški.

Foto: Sanjin Ilić

Izložba u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu ostaje otvorena do 7. travnja, a 30. travnja održat će se predavanja o baštini mrgara. 

Predavanja ‘Mrgari – kameni cvjetovi Baške’ – 30. ožujka 2022.

17:00 – 17:15
Branka Polonijo, Društvo Sinjali – Uvodna riječ

17:15 – 17:35 Berislav Horvatić – „Mrgari – jučer, danas,…. a sutra?“

17:45 – 18:05 Filip Šrajer – „Suhozidna baština i vještina gradnje“

18:15 – 18:35 Jadran Kale – „Rasprostiranje mrgara – Fotografije i krajolik, od Trinajstića do Kale“

18:45 – 19:00 Završna diskusija na temu „Važnost očuvanja suhozidne baštine“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja