Budi dio naše mreže

"Svaki dan se budim s novim idejama i nadom da ću imati dovoljno vremena za njihovo ostvarenje", kaže Snježana Bilandžić čija je prva samostalna izložba slika "Moje boje" otvorena u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović. Njena velika želja bila je predstaviti se svojim radovima upravo u ovoj zagrebačkoj knjižnici. Gotovo samouka slikarica uspjela je to u dobi kad mnogi od nas počinju razmišljati o mirovini, a ne o novim početcima.

/ Vesna Živko

Bog je znao što radi kad je stvarao svijet i time se pokazao kao najveći kreativac

“Za ostvarenje svojih želja i snova potrebno je uložiti svoje vrijeme, biti uporan, učiti, puno raditi i rezultat neće izostati. Svaki dan se budim s novim idejama i nadom da ću imati dovoljno vremena za njihovo ostvarenje,” kaže pedespetogodišnja Snježana Bilandžić koja je prve slike naslikala prije 10-ak godina. Često je posjećivala izložbe i divila se umijeću slikanja raznih umjetnika. Želja joj je bila da se i sama jednog dana okuša kao slikarica. Premda nikad ranije nije crtala, odlučila je naučiti kako se to radi znajući da su talent i darovitost važni, ali da je marljiv rad presudan. Umjetničko oko već je izvježbala baveći se profesionalno fotografijom od svoje dvadesete godine. Danas je zajedno sa suprugom vlasnica foto ateljea u Malešnici, a svoju drugu ljubav otkrila je u slikarstvu.

Čest motiv mojih slika je galeb kao simbol slobode, adaptacije, komunikacije, inteligencije…

“Tečajeve crtanja sam upisala jer sam slikajući samostalno shvatila da nemam dovoljno znanja da naslikam ono što želim. Tečaj crtanja i slikanja u Likovnoj organizaciji Paleta, koji pohađam od 2012. godine, kombinacija je druženja s istomišljenicima željnih znanja i produbljivanja vlastitog. Atmosfera je ležerna i ugodna, a mentorstvo puno pomaže u nadogradnji. Najviše slikam temperom i akrilnim bojama jer su praktične, dobro se miješaju i brzo se suše”, kaže poduzetna fotografkinja i slikarica koja je paralelno pohađala i druge likovne tečajeve želeći naučiti što više.
“Za svoj život i ostvarenje sebe zahvalna sam Bogu i milim anđelima koji su uvijek uz nas i uvijek nam pomažu. Ne znam do kad ću ići na tečajeve, vjerovatno još puno godina. Naučila sam dosta, učim i dalje, na drugima je da procijene koliko mi dobro ide,” izjavila je Snježana Bilandžić za Hrvatsku katoličku mrežu.

Foto: Osobni arhiv

Nastojim što vjernije prevesti na platno predivne Božje kreacije
U Knjižnici i čitaonici u Preradovićevoj izloženo je 40-ak slika različitih dimenzija u tehnici akrila na platnu koje je Snježana naslikala u proteklih desetak godina.
“Uglavnom su to motivi iz prirode naslikanih prema mojim autorskim fotografijama, zatim slike koje na simboličan način prikazuju moje emocije te morski motivi. Čest motiv mojih slika je galeb kao simbol slobode, adaptacije, komunikacije, inteligencije…”

Snježana Bilandžić

Osim galebova nađe su tu i pokoja vrana, uskrsni zec, mrtva priroda ili izmaštani prizori, ali  ipak najviše nadahnuća pronalazi u pejzažima: “Priroda je moja inspiracija prvenstveno zbog boja kojima obiluje. Bog je znao što radi kad je stvarao svijet i time se pokazao kao najveći kreativac. Nastojim što vjernije prevesti na platno te predivne kreacije. Težim realističnom izražavanju vjerojatno zato jer sam po zanimanju fotograf i nastojim viđeno prikazati kako zaista jest.”
Fotografski aparat uhvati trenutak u vremenu i zaustavi ga kako bi nam bio dostupan za uživanje i kasnije. Ove zaustavljene trenutke lijepih sjećanja raskošnih boja Snježana Bilandžić prenosi na platna i dvostruko uživa. Sada je to veselje i radost života, koja se ogleda u svakoj slici, omogućila i usputnom prolazniku ili posjetitelju Knjižnice i čitaonice Bogdan Ogrizović. On će zasigurno biti zatečen izlogom, koji je za promjenu, pun kolorita, a potom i privučen izvanredno lijepim slikama. Izložba “Moje boje” može se razgledati do kraja siječnja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja