Budi dio naše mreže

Među 12 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi je i kompleks groblja Mirogoj u Zagrebu, koji je ove godine oštećen u potresu. Groblje Mirogoj je oblikovano kao središnji otvoreni prostor okružen arkadama po uzoru na talijanska i srednjoeuropska groblja te se posebno odlikuje skladnim odnosom paviljona, kupola i arkada. Brojni hrvatski uglednici i povijesne ličnosti ondje su pokopani, što doprinosi emotivnom značaju toga mjesta, ističu iz Udruge Europa nostra.

/ Mislava Bišćan

Svaki lokalitet izabran je na temelju istaknutog baštinskog značaja te kulturne vrijednosti, kao i izravne ugroženosti samog lokaliteta. Razina angažmana lokalnih zajednica te posvećenosti javnosti i pojedinaca spašavanju ovih lokaliteta uzimale su se u obzir kao dodana vrijednosti. Dodatni kriterij za odabir bio je potencijal ovih lokaliteta da postanu nositelji održivog društvenog i gospodarskog razvoja za svoje podneblje i širu regiju. Stručnjaci iz područja povijesti, arheologije, arhitekture, konzerviranja, analize projekata i financija odlučili su da je dvanaest ugroženih lokaliteta kulturne baštine ušlo u uži izbor, a konačni popis 7 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2021. godinu bit će objavljen u ožujku, priopćeno je iz Ministarstva kulture RH.

U užem izboru programa7 Most Endangered’ za 2021. godinu uvršteno je 12 lokaliteta kulturne baštine u Europi. Među njima su:

  • Kompleks groblja Mirogoj, Zagreb, HRVATSKA

  • Achensee parna zupčasta željeznica, Tirol, AUSTRIJA

Moderno kazalište, Sofija, BUGARSKA

Tvrđava Narikala, Tbilisi, GRUZIJA

Sustav zelenog pojasa, Köln, NJEMAČKA

Palača Ca’ Zenobio, Venecija, ITALIJA

Središnji poštanski ured u Skopju, SJEVERNA MAKEDONIJA

  • Kapela i pustinjački samostan San Juan de Socueva, Cantabria, ŠPANJOLSKA

    Samostan Dečani, Kosovo

Kompleks groblja Mirogoj

Kompleks groblja Mirogoj djelo je njemačkog arhitekta Hermana Bolléa, izgrađeno između 1876. i 1929. godine. Mirogoj je oblikovan kao središnji otvoreni prostor okružen arkadama po uzoru na talijanska i srednjoeuropska groblja te se posebno odlikuje skladnim odnosom paviljona, kupola i arkada. Brojni hrvatski uglednici i povijesne ličnosti ondje su pokopani, što doprinosi emotivnom značaju toga mjesta.

U ožujku ove godine grad Zagreb pogodio je potres magnitude 5.5 prema Richteru te je Mirogoj u njemu jako stradao. Zidovi su popucali, podovi su oštećeni, a mnogi arhitektonski i dekorativni elementi urušeni. Ministarstvo kulture i medija nominiralo je stoga kompleks groblja Mirogoj za program ‘7 Most Endangered’ za 2021. godinu.

Sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine

Savjetodavni odbor programa ‘7 Most Endangered’ rekao je: „Ovaj kompleks groblja vrijedan je primjer europske neoklasicističke arhitekture njemačkog arhitekta nadahnute talijanskim, bečkim i praškim primjerima. Osim potvrđenih arhitektonskih i estetskih vrijednosti, groblje ima velik povijesni, društveni i emotivni značaj kao prvo zagrebačko multikonfesionalno groblje i posljednje počivalište mnogih povijesnih ličnosti. Ministarstvo kulture i medija poduzelo je prve nužne korake za zaštitu lokaliteta, no potrebna je solidarnost na međunarodnoj razini kako bi se kompleks groblja Mirogoj obnovio.”

Program ‘7 Most Endangered’ pokrenula je 2013. godine Europa Nostra u suradnji s Institutom Europske investicijske banke, a podršku mu pruža i program Kreativna Europa Europske unije. Program ‘7 Most Endangered’ dio je inicijative civilnog društva spašavanja ugrožene europske baštine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja