Budi dio naše mreže

Teolog Ante Čaljkušić, poznat je javnosti kao predsjednik udruge „Hrvatska za Život“ i lice inicijative „40 dana za život“, a ovaj njegov autorski prvijenac svjedoči o događajima koji su prethodili naglom širenju apostolata za život nerođenih u Hrvatskoj. Knjiga je napisana u duhovitom i originalnom stilu, a obogaćena je svjedočanstvima autorovih prijatelja, te očeva i majki.

/ kv/IKA

Predstavljanje knjige Ante Čaljkušića „Zvrk u Božjim rukama“ održano je u četvrtak, 2. prosinca u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su okupljenoj publici predstavili sisački biskup Vlado Košić, prof. Tonči Matulić i autor.

Teolog Ante Čaljkušić, poznat je javnosti kao predsjednik udruge „Hrvatska za Život“ i lice inicijative „40 dana za život“, a ovaj njegov autorski prvijenac svjedoči o događajima koji su prethodili naglom širenju apostolata za život nerođenih u Hrvatskoj. Knjiga je napisana u duhovitom i originalnom stilu, a obogaćena je svjedočanstvima autorovih prijatelja, te očeva i majki. Autor prvo opisuje humoristične situacije s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i brojnih crkvenih događanja te čitatelja vodi do susreta sa svojom suprugom Sarom, karizmatskim pokretom, don Damirom Stojićem i paterom Markom Glogovićem, udrugom Betlehem i početkom inicijative „40 dana za život“.

Na početku predstavljanja sve okupljene pozdravio je biskup Košić istaknuvši kako je autora Gospodin blagoslovio smislom za humor, kreativnošću i velikim srcem. Govoreći o knjizi biskup je rekao kako mu se iznimno sviđa stil kojim je pisana, odnosno neposrednost, duhovitost i način na koji on iznosi svoju priču, a to je i njegov život od studentskih dana u borbi za svako nerođeno dijete. On je i čestitao autoru na borbi za život poručivši da ako je spašeno samo jedno dijete to je kao da je spasio cijeli svijet. Biskup je rekao i da mi koji vjerujemo s posebnim poštovanjem gledamo život jer je on Božja svetinja te je na nama da se borimo za svakog čovjeka od naravnog začeća do smrti.

Zapitavši se može li Bog u svojim rukama držati zvrka prof. Tonči Matulić ustvrdio je kako je upravo kod Ante Čaljkušića otkrivena činjenica da Bog ne drži samo uglađene, fine, uokvirene, pobožne, tihe, nego da On u svojim rukama drži i zvrka koji govori kad mora šutjeti i koji se miče kad mora mirovati. Rekao je i kako ova knjiga ne donosi sustavno život autora već autobiografske crtice te kako čitajući je dolazimo do nekoliko bitnih spoznaja o autoru: da je studirao na KBF-u, da se intenzivno družio sa studenskim kapelanom Damirom Stojićem, kako je upoznao Udrugu Betelehem te kako je sam krenuo u avanturu pokreta za život gdje i opisuje sve početne korake. Matulić je zaključio kako je autor u knjizi napravio jednu selekciju događaja koja je simpatična i zabavna te kako poznavajući Antu Čaljkušića to nije moglo, niti smjelo, biti drugačije.

Na kraju je svima na dolasku zahvalio i autor rekavši kako mu je oduvijek na srcu bila velika želja prenijeti dio onoga što je prethodilo inicijativi „40 dana za život“ i Udruzi „Hrvatska za život“ koja je krenula 2014. godine. Podsjetio se kako je sve krenulo 2013. godine s njegovom osobnom molitvom s Gospodinom te kako u knjizi opisuje kako je u molitvi do Božića te godine dobio konkretan odgovor da Bog želi da se ova inicijativa pokrene u hrvatskom narodu. U nastavku zahvalio je i autorima predgovora biskupu Košiću, don Damiru Stojiću i p. Marku Glogoviću koji su, kako je rekao, knjigu teološki obradili i odobrili njen sadržaj. Ustvrdio je i kako ova knjiga donosi u sebi dva naravna i nadnaravna trenutka koja svjedoče da je sve što je opisano volja Duha Svetoga. Na kraju Čaljkušić je i progovorio o plodovima „40 dana za život“ poručivši kako nema snažnijeg i milosnijeg trenutka nego kada u svom naručju držiš dijete koje je spašeno.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja