Budi dio naše mreže

Dugometražni animirani filmovi "Pinokio", "Pčelica Maja" i "Tabaluga" prikazat će se u listopadu, studenom i prosincu besplatno u Varaždinu, Koprivnici i Zagrebu na posebnim projekcijama namijenjenima djeci sa senzornim poteškoćama, ali dobrodošla su sva djeca.

/ vž

U senzornoj projekciji djeca su na prvom mjestu tako da sve njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod geslom kino za sve, kino dostupno svima. Na takvim projekcijama djeca mogu šetati, ulaziti i izlaziti iz kino dvorane, razgovarati, izražavati svoje emocije, biti ono što jesu…mogu donijeti igračke, dekice, grickalice ili doći u pratnji terapijskog psa.

Film za senzornu projekciju pomno je biran kako bi ga djeca s poteškoćama mogla pratiti. Teškoće mogu biti uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste i nagle glasne zvukove. Stoga će svjetla biti prigušena, a zvuk tiši. Prve projekcije održat će se u subotu 17.10. u 11 sati u kinu “Gaj” u Varaždinu i kinu “Velebit” u Koprivnici te u 14 sati u kinu “Tuškanac” u Zagrebu. Zbog epidemioloških mjera broj mjesta je ograničen pa ih je prethodno potrebno rezervirati.

Foto: Kino “Tuškanac”

Senzorne projekcije pokrenule su 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i realitetne terapije i Sanda Malenica, profesorice kroatistike i komparativne književnosti. Projekt senzornih projekcija prepoznali su i Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih filmskih redatelja koji ih sponzoriraju, a ideja je da se barem jedno mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama sa željom da sva djeca imaju jednake prilike u svemu pa tako i u odlascima i uživanju u filmovima i kinu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja