Budi dio naše mreže

Osječki redatelj Josip Grizbaher, nekadašnji operni pjevač, snimio je dugometražni dokumentarac koji prati rad Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u vrijeme pandemije korona virusa. Nakon prošlotjedne premijere film putuje na festivale, a poslije toga moći će ga vidjeti svi zaljubljenici u film i kazalište.

/ Vesna Živko

Više od 10 godina Josip Grizbaher je bio stalni član opernog ansambla HNK-a u Osijeku i tu je osim ljubavi koju je gajio prema glazbi od malih nogu, rodila i ljubav prema kazalištu općenito. Tu je naučio što je sve potrebno kako bi nastala jedna predstava ili koncert, kako se treba ponašati na pozornici, iza pozornice, na probama. Gledao je redatelje, promatrao glumce i sve mu je to pomoglo da se razvije u smjeru osobe iza kamere.

Josip Grizbaher / Foto: Cinematic Osijek

“Budući da sam zadnje tri sezone stalni suradnik HNK-a u Osijeku kao tvorac najavnih filmova premijernih naslova, popularnih trailera, i općenito video materijala koji prate rad kazališta, rodila se ideja da se na kraju ove, 113. kazališne sezone, napravi kratka reportaža o umjetnicima koji su radili u nesvakidašnjim uvjetima,” izjavio je Josip Grizbaher za portal Hrvatske katoličke mreže.

Snimanje filma “Kazalište u doba COVIDA-19” / Foto: HNK Osijek

“Tijekom snimanja reportaže, shvatio sam da bi se iz mora materijala koji sam snimio, mogao roditi dugometražni film.  Kritike su sjajne i jedva čekam da ga pogleda i širi krug ljudi. On je prvenstveno bio namjenjen umjetnicima koji rade u HNK-u u Osijeku, kao određeni video dnevnik, ali rodila se jedna univerzalna priča o borbi čovjeka da bude ono što je, u ovom slučaju umjetnika, da radi ono što najbolje zna u uvjetima koji su sve samo ne normalni, ” ističe Grizbaher. Film “Kazalište u doba COVIDA-19” premijerno je prikazan 17. rujna u dvorištu HNK Osijek. Publika ga neće moći vidjeti još neko vrijeme jer se najprije očekuje predstavljanje na filmskim festivalima, a tek nakon toga dokumentarac koji spaja kazalište i film ide u redovnu distribuciju.

Premijera na trgu HNK Osijek 17.rujna / Foto: Kristijan Cimer

Iza Josipa Grizbahera stoji veliki broj kratkih dokumentarnih filmova, komercijalnih filmova, tv reklama, a bliži se uskoro i brojci od 100 izrežiranih i snimljenih glazbenih spotova. Sve to ne bi bilo moguće bez njegovih najbližih suradnika Tomislava Šilovinca, Marka Džavića, Vedrana Kliska i njegovog brata Ivana Grizbahera kojima se i ovim putem zahvaljuje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja