Budi dio naše mreže

Osnovna škola Miroslava Krleže je u petak, 10. svibnja imala Dan otvorenih vrata za koji su priredili bogat i raznolik program nazvan „Kaptolski vremeplov”.

/ mb

U školi se na Dan otvorenih vrata moglo saznati kako je u prošlosti izgledao život na Kaptolu, gdje je prolazio tramvaj, gdje je bila tržnica, probati kolače po recepturi Alojza Šenoe, pisati gušćim perom, pogledati predstavu i još mnogo toga. Sve to istražili su i na različite načine – riječju i djelom te slikom i zvukom, prikazali učenici škole, kazala je ravnateljica Silvana Galinović.

Program je bio vrlo bogat i ujedno je uvod u sljedeću školsku godinu kada će osnovna škola Miroslava Krleže slaviti 190. obljetnicu postojanja. Zato su za Dan otvorenih vrata prikazali i kako je nekada izgledala njihova škola, kako su se odijevale učiteljice, kako učenici te kako se nekada u školi ponašalo.

Neki su učenici na nastavi likovnog odgoja izradili pročelja kaptolskih građevina, u sklopu nastave tjelesne i zdravstvene kulture učio se valcer, na vjeronauku se otkrivalo što sve krije Riznica Zagrebačke katedrale, a na satu kemije učilo se s čime se nekada pisalo, a čime pralo rublje. Na satu engleskoga jezika učenici 6. razreda napravili su plakat: „A look back in time – Stories from Zagreb’s past”.

Održano je i nekoliko kvizova: o geografiji Kaptola te o Agramerskom rječniku, odnosno provjeravalo se koliko poznajemo stari zagrebački govor. Posjetitelji su mogli razgledati i izložbu lutaka u narodnim nošnjama te izložbu starih igračaka, upoznati se s modom u Zagrebu prije stotinjak godina te s latinskim jezikom koji se u prošlosti koristio u svakodnevnom životu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja