Budi dio naše mreže

Kako žive kazališta u vrijeme pandemije koronavirusa? Teško, kao i mnogi drugi. Neki su, nažalost, ostali i bez posla, ali glumci i glumice, koroni u inat, svoje talente dijele s publikom željne dobrih predstava i kazališnog šušura. Kakva je situacija u Zagrebačkom kazalištu mladih?

/ Vesna Živko

“Izazovne situacije, poput ove pandemijske, traže fleksibilnost, a ZKM je dokazao da to može i po broju virtualnih gledatelja koji su pratili naše aktivnosti od ožujka do kraja svibnja, a bilo ih je oko 200.000. Kako ništa ne može zamijeniti živu izvedbu nastaviti ćemo s radom na predstavama, naprosto je to naša misija i društvena odgovornost od koje ne smijemo odustati,” izjavila je ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Snježana Abramović Milković za portal Hrvatske katoličke mreže. Kaže da neće bezbolno proći kroz ovu krizu, posebice u financijskom smislu, jer im je bila zaustavljena vlastita proizvodnja te bilježe pad vlastitog prihoda od kojeg velikim dijelom financiraju program, ali i opremanje kazališta. ZKM je gradsko kazalište i financira se isključivo od Grada Zagreba za plaće, hladni pogon i program dok Ministarstvo kulture financira samo pojedine programe. Zbog epidemioloških mjera za trećinu im je smanjen kapacitet gledališta, otkazana gostovanja te smanjeni broj polaznika Učilišta ZKM-a tako da im je prihod u odnosu na prošlu godinu pao za pola milijuna kuna. Ali ništa nisu otkazali, planovi se pomiču, a sve što su planirali će i realizirati u posebnim uvjetima i drukčijim načinom rada – ali s manjim brojem gledatelja.

“Financijska situacija nije jednostavna, za sada dobivamo potpore koje dosta kasne, ali najvažnije će nam biti da uspijemo realizirati vlastiti prihod. Osim toga od vlastitih sredstava podržavamo nezavisnu scenu, zadnje dvije godine imali smo uspješne koprodukcije, surađujemo s puno samostalnih umjetnika i vanjskih suradnika koji financijski ovise i o radu u ZKM-u tako da je naša odgovornost i prema tim ljudima velika. Puno gostovanja na svjetskim kazališnim festivala nam s ove godine prolongirano na slijedeću. Za sada nam do kraja godine ostaju gostovanja u Shakespeare Theatre u Gdanjsku s “Črnom mati zemljom”, na Sterijinom pozorju u Novom sadu, Cankarjevom domu u Ljubljani, Borštnikovim srečanjima u Mariboru, te na Marulovim danima u Splitu i Festivalu malih scena u Rijeci,” ističe ravnateljica ZKM-a.

Snježana Abramović Milković, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih/Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

U ZKM-u nastavljaju s izvedbama repertoarnih predstava, publika se polako vraća. U rujnu će biti izvedena premijera Cementa Heinera Mullera u režiji Sebastijana Horvata koji je imao javnu generalnu probu dan prije zatvaranja kazališta 13.ožujka. “Čarobnjak iz Oza” koji je namijenjen najmlađoj publici u režiji Saše Broz planiran je u studenom. Nakon toga zadnju premijeru dvogodišnjeg projekta Europskog ansambla čiji su koproducenti ZKM, Schauspiel Stuttgart i Teatr Nowy režirati će Ivan Penović.

Predstava “Tit Andronik” Zagrebačkog kazališta mladih/Foto: Marko Ercegović

Trenutno je na repertoaru ZKM-a radiofonijsko-izvedbena šetnja “Time/Vrijeme” – nesvakidašnja predstava, odnosno interaktivna šetnja u kojoj daske, zastore i uobičajenu scenografiju teatra zamjenjuju gradske ulice, parkovi, tramvaji i slučajni prolaznici. Izvedbena šetnja Time/Vrijeme ukrajinske umjetničke organizacije U!ZAHVATI u režiji Poline Baraničenko odvija se na specifičnim zagrebačkim gradskim lokacijama, a u šetnji s glavnim izvođačem sudjeluje 30 gledatelja prema zadanom planu kretanja. Glavni izvođač razgovara s gledateljima o osjećaju suvremene osobe o vremenu, užurbanosti i tišini, o trenutku, o stanci, o strci u životu, o sadašnjosti, budućnosti i prošlosti, uspomenama. Projekt se odvija prema umjetničkom konceptu koji se izvodi u europskim gradovima, a za zagrebačku izvedbu dodane su nove epizode vezane uz mentalitet stanovnika, nacionalnost i lokalne rute kretanja.

Zagrebačke izvedbene šetnje započinju na Glavnom željezničkom kolodvoru, počinju u 17 sati i dalje se odvijaju na gradskim ulicama, a izvedbu u trajanju 1 sat i 40 minuta sudionici prate putem slušalica na hrvatskom ili engleskom jeziku. Preostale su još tri izvedbe: 21.,22. i 23.rujna.

Ne zaboravite maske, takva su vremena, podsjećaju iz ZKM-a.

Predstava “Tit Andronik” Zagrebačkog kazališta mladih”/Foto: ZKM/Marko Ercegović

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja