Budi dio naše mreže

Slika koja predstavlja Bezgrešno začeće, a koju je 1661. godine izradio Francisco de Zurbaran, zamalo je zauvijek pala u zaborav.

/ dz

Slika koja predstavlja Bezgrešno začeće, koju je 1661. godine izradio Francisco de Zurbaran, skoro je pala u zaborav, piše Aleteia. Ovo rijetko remek-djelo velikog španjolskog majstora ne čuva se u muzeju. Slika Bezgrješnog začeća Francisca de Zurbarana diskretno je smještena iza rešetki u apsidi crkve svetih Gervazija i Protazija u Langonu, gradiću u departmanu Gironde na jugozapadu Francuske.

Djelo je naslikano u posljednjim godinama slikareva života, a za motiv ima Djevicu Mariju u trenutku uznesenja, u molitvi, zamotanu u plavi ogrtač koji se uzdiže u zrak i čini se da je gura prema nebu. Zurbaran je naslikao nekoliko platna koja predstavljaju Bezgrešno začeće, na kojem se Djevica pojavljuje gotovo kao dijete, s mjesecom pod nogama i krunom od dvanaest zvijezda iznad glave, kako je opisano u Apokalipsi. Jedno se platno čuva u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti, dva druga u muzeju Prado, a drugi u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Sevilli i u biskupijskom muzeju Sigüenza, također u Španjolskoj. Ovo obilje slika nije spriječilo da Bezgrješno začeće europski muzeji zatraže za brojne izložbe. Posljednjih je godina, između ostalih, putovalo u Pariz, Bilbao i Duesseldorf.

Zanimljivo je da je mjesto slike godinama bilo nepoznato. Otkrio ga je u sakristiji Saint Gervais 1966. fra Ferbos, župnik. Službena priča je da je svećenik otkrio sliku koja visi visoko u sakristiji, prekrivena prašinom i golubovim izmetom. Međutim, opis objavljen unutar crkve govori mnogo zabavniju priču. Platno je bilo prekriveno bojom kako ga lopovi ne bi ukrali, a njegov pravi identitet i vrijednost bili su zaboravljeni. Djeca koja su pohađala sat katekizma koristila su sliku kao metu za svoje žvakaće gume. Nakon što je više puta pogođen, vjerojatno ga je težina gume na dodatnom sloju boje oljuštila, i tako je je otkriveno. Sliku je izvorno gradu Langonu 1863. godine poklonio Emile Pereire, zamjenik 3. okruga Gironde od 1863. do 1869. Klasificirana je kao povijesni spomenik 5. ožujka 1969. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja