Budi dio naše mreže

Božićno vrijeme traje do nedjelje Krštenja Gospodinovog, ove godine kalendarski do 13. siječnja. Prilika je to nadahnuti se ljepotom jaslica koje rese brojne naše crkve. Za vas smo posjetili prelijepu izložbu č. s. Samuele Premužić u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

/ Snježana Kirinić Grubić

Izložba, u kojoj dominiraju Jaslice, posvećena je 25. godišnjici izložbenog djelovanja ove nadarene redovnice Družbe sestara Naše Gospe koja je svojim radovima predstavljala Hrvatsku na brojnim međunarodnim izložbama u Europi i Kanadi.

„Neobičnim kreacijama božićnog nakita i uprizorenja iz Evanđelja, umjetnica je ispričala radosnu vijest Isusova života za nas. Jednostavnost i dostupnost prirodnih materijala – skulptorski proporcionalno oblikovanih likova u pokretu uz veličanstvenu usredotočenost na svaki detalj dodatno će oduševiti svakog posjetitelja” stoji u uvodniku izložbe.

Izložba zadivljuje maštovitošću i bogatstvom detalja.

„Pa zar je moguće da se od tolikih neuglednih, suvišnih, odbačenih, za vatru i truljenje određenih stvari može napraviti takav nakit i takva majstorska umjetnička djela. Moguće je, ako se u komušini otkriju konture likova, ako se u slami otkrivaju zvjezdice, ako se u sasušenim hortenzijama uoče niske bisera, ako se u suhim granama, bršljanu, ogoljelim stabljikama kukuruza, u sjemenkama i zobenoj slami, u otpalom lišću prepozna božićno drvce, a u laticama vlaknastoga krajputaša otkriju latice zvjezdastih cvjetova”, napisao je o izložbi don Stjepan Bolkovac.

Ono što je sestra Samuela napravila od materijala koji se inače baca ili spaljuje kao otpad potvrda je kako Bog iz naših malih neznatnih života može učiniti čudesne stvari.

Retrospektivnu izložbu časne sestre Samuele Premužić u Etnografskom muzeju u Zagrebu možete posjetiti do 15. siječnja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja