Budi dio naše mreže

Izložba 'San ranjenog Krista', kojom se se predstavljaju tapiserije i misna ruha, otvorena je u Narodnom muzeju Zadar. Sve izložene predmete izradili su umjetnici Ivan i Ana Tomljanović, bračni par koji je svojim umjetničkim talentom služio Crkvi, posebno Zadarskoj nadbiskupiji.

/ mb

Zadarski likovni umjetnici Ivan i Ana Tomljanović velik su dio svog likovnog stvaralaštva posvetili radeći za potrebe Crkve diljem Hrvatske, posebice u Zadarskoj nadbiskupiji. Djelovali su kao slikari, skulptori i obnovitelji predmeta za liturgijsku uporabu: svetohraništa, krstionica, raspela i misnog ruha. Ana Tomljanović bila je vrsna u oblikovanju i tkanju misnog ruha, boromejki, dalmatika i antepedija. Mnoga njezina djela bila su predstavljena na izložbama crkvene umjetnosti u zemlji i inozemstvu te su i danas sastavni dio crkvenih zbirki. Satkala je misna ruha za katedralu u Zadru, katedralu u Senju i za crkvu sv. Šime u Zadru, tri boromejke nalaze se u crkvi St. Margarethen Kirche u Berlinu, a jedna bijela kazula u crkvi sv. Marije Magdalene u Londonu. Ivan Tomljanović je freskama oslikavao crkve diljem Hrvatske, izrađivao je reljefe za svetohraništa od srebra i bakra, izradio je 14 postaja Križnog puta za župnu crkvu u Pagu, drvene kipove svetaca za crkvu sv. Marije Magdalene u Londonu i mnoge druge.

Izložba ‘San ranjenog Krista – Sakralna umjetnost; Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović’, otvorena je u srijedu, 6. ožujka u Narodnom muzeju Zadar. Izložbom se predstavlja 14 tapiserija, 4 misna ruha i tkane uzornike nastale za potrebe misnog ruha, koje je za izložbu posudila Zadarska nadbiskupija. Sve izložene predmete izradili su umjetnici Tomljanović, koji su 2016. godine Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar darovali vrijednu donaciju.

Donacija ovog umjetničkog bračnog para sadrži 38 tapiserija i 106 uzornika te je uz druge njihove radove objedinjene u Zbirku tkanja i Tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Zbirka se izdvaja svojom vrijednošću i posebnošću umjetničkog izraza i tekstilnog umjetničkog rada te na činjenici da se radi o objedinjenom opusu dvoje umjetnika, bračnom paru Tomljanović.

Izložba u Narodnom muzeju Zadar nosi naslov po tapiseriji ‘San ranjenog Krista’ koja se ističe posebnošću prikaza, prikazuje usnulog Krista koji nakon muke smireno odmara ispod vinove loze. Tapiseriju odlikuje umjetnička sloboda u interpretaciji klasičnog sakralnog prizora, posebnost ideje i unikatnost pristupa Isusovoj muci. Uz tapiseriju ‘San ranjenog Krista’, izložene su i tapiserije: Krštenje na Jordanu, Veronikin rubac, Zadarski triptih, Sv. Anastazija, Sv. Mihovil, Muka Kristova, Vidjeli smo njegovu zvijezdu, Sv. Krševan i druge.

Uz 14 tapiserija, izloženo je i liturgijsko ruho tzv. Bijeli komplet: boromejka i tri dalmatike s karakterističnim uzorcima. Izložene misnice impresioniraju svojom jednostavnošću, istovremeno asociraju na svečano tradicijsko narodno ruho, a u nekim elementima nose karakteristike dekorativnog stila dvadesetih godina 20. st. Umjetnosti tkanja Ana Tomljanović je prilazila krajnje disciplinirano, sabrano i strpljivo, uvijek s punom sviješću o strogim unutrašnjim zakonitostima jednog od najstarijih oblika likovnog stvaranja. Njezino djelo možemo svrstati u jedno od najznačajnijih na području umjetnosti tkanih tekstila.

Kustosica izložbe dr. art. Marija Šarić-Ban ističe da Zbirka tkanja i tapiserija Ivana Tomljanovića i Ane Tomljanović predstavlja neizmjeran kulturno-umjetnički doprinos unutar nacionalne baštine.

Izložba ‘San ranjenog Krista’ može se razgledati do 1. svibnja. Uz izložbu se prikazuje i autorski film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića ‘U traženju izgubljene baštine’ posvećen tkanju tapiserija.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja