Budi dio naše mreže

Donosimo izbor od četiri filma snimljena prema životima katoličkih svetaca koje nas sve mogu inspirirati u našim životima, jer kako kaže pjesnik Charles Peguy: "Život na koncu ima samo jednu tragediju: ne biti svet".

/ at

Iako možemo, naravno, čitati o životima svetaca te najveću inspiraciju za ispravan život tražiti u samom Svetom Pismu, imamo također sreću, kako piše portal Aleteia, da živimo u doba u kojem su filmovi o svecima lako dostupni i koji često snažno utječu na nas. Donosimo probrani izbor s njihove liste 10 sjajnih filmova o svecima:

Pavao, Kristov apostol

Film o jednom od najutjecajnijih apostola, Pavao, Kristov apostol režirao je Andrew Hyatt. Jim Caviezel, poznat po svojoj ulozi Krista u Pasiji, glumi Luku evanđelista. Film je usredotočen na posljednje dane svetoga Pavla, kojega glumi James Faulkner, te na poteškoće s kojima se ranokršćanska Crkva susretala pokušavajući širiti Evanđelje pod neprijateljskim režimom Rimskoga Carstva.

Ivana Orleanska iz 1984.

Ivana Orleanska američki je povijesni film snimljen 1948. u režiji Victora Fleminga, a glavnu ulogu tumačila je Ingrid Bergman, trostruka dobitnica Oscara. Film prikazuje život francuske seljanke Jeanne d’Arc koja, vođena religijskim vizijama, u kritičnom trenutku Stogodišnjega rata, odnosno ratnog sukoba između Engleske i Francuske koji je s prekidima trajao 116 godina (1337. – 1453.), preuzima vodstvo nad vojskom koja kreće u rat protiv Kraljevine Engleske koja je tada zauzela veliki dio Kraljevine Francsuke. Crkva je Ivanu Orleansku proglasila 1909. blaženom, a 1920. svetom.

Čovjek za sva vremena 

Filmska adaptacija Roberta Bolta i Constance Willis po istoimenoj Boltovoj kazališnoj predstavi. Film se temelji na životu sv. Thomasa Morea, koji je odbio priznati raskid Henrika VIII. s katoličanstvom te njegovu želju da se razvode od svoje žene i osnuje novu, Englesku crkvu. Thomas More bio je čovjek vjere i savjesti te je kao ‘čovjek za sva vremena’ bio poznat po svojim akademskim, pravnim i političkim uspjesima kao i po svojoj duhovnosti.

Bernadettina pjesma

Film redatelja Henryja Kinga u kojem glavne uloge tumače Jennifer Jones, Charles Bickford, William Eythe. Ova biografska drama koja se temelji na životu sv. Bernadette Sobirous koja je doživjela vizije Blažene Djevice Marije u blizini svog rodnog sela Lurd u Francuskoj 1858., osvojila je niz nagrada Oskar. Bernadettina pjesma, snimljena prema knjizi Franza Werfela, na vrhu je top ljestvica najboljih katoličkih filmova.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja