Budi dio naše mreže

Uz novi slogan “Grlimo vas glazbom” Zagrebačka filharmonija obilježava 150 godina svog djelovanja i za tu je prigodu pripremila poseban, svečani program sa svjetskim dirigentskim i solističkim imenima.

/ Vesna Bihar

U svom bogatom obljetničkom programu nove sezone 2020./2021. Zagrebačka filharmonija priprema po 12 koncerta u Plavom i Crvenom ciklusu, a u Off ciklusu usmjerenom mlađoj publici sedam koncerta. Kao bazu jubilarne sezone ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Bochnaveo je niz imena:  Pavel Kogan, Dmitrij Kitajenko, Kazushi Ono, Dawid Runtz, Ivan Repušić, Martina Filjak, Petrit Çeku…Čovjek i umjetnost prije svega – 150 godina postojanja i djelovanja ovih vrsnih umjetnika, daju poruku kako je život bez kulture osiromašen, a zagrljajem glazbom dajemo odgovor kako da umjetnost nađe put do srca publike”, poručio je Boch. 

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch / Josip Regović/PIXSELL

Najavljujući novu sezonu na konferenciji za novinare u Kući za ljude i umjetnost Laubi u Zagrebu Boch je istaknuo kako je riječ o posebno emotivnoj sezoni za taj orkestar, jer se dugo pripremala u okolnostima koje nitko nije mogao predvidjeti. “Zagrebačka filharmonija danas nije u svojemu domu, Dvorani Lisinski koja je oštećena u potresu, ali se nadamo da ćemo 25. rujna moći tamo otvoriti svoju novu sezonu”, rekao je Boch. Najavio je da će sezonu otvoriti koncert u Crvenom ciklusu pod ravnanjem Davida Danzmayra, kao solistica će nastupiti pijanistica Martina Filjak. Izvest će djela Marina Rabadana, Srećka Albinija, Mauricea Ravela i Gustava Mahlera.

Plavi ciklus  2. listopada otvara dirigent Leopold Hager, dok treći Ciklus Off otvara neobično djelo: svjetska premijera autorske glazbe Dana Browna “Wild Simphony”. A tu je u MINIMINI ciklus u kojemu je prošle godine od najmlađe publike izvrsno primljena “Ježeva kućica”. A budući da “Zagrebačka filharmonija nije samo zagrebački, već hrvatski orkestar”, po jedan koncert mjesečno bit će posvećen hrvatskim skladateljima, napomenuo je Boch.

Ravnatelj Mirko Boch najavio je i svečani koncert “Okruženi zvijezdama” u povodu 150. obljetnice Zagrebačke filharmonije 25. veljače, koncert “Oda velikom majstoru” 18. prosinca  u povodu 250. godišnjice rođenja velikog majstora, Ludwiga van Beethovena te premijeru opere-bajke „Ivica i Marica” Engelberta Humperdincka 16. listopada. “Martina Tomčić se izvrsno našla u ulozi Vještice”, rekao je šaljivo Boch te dodao da će u izvedbi sudjelovati i Djevojački zbor Zvjezdice. Režiju potpisuje Petra Radin, a izvedbom će ravnati maestro Dawid Runtz. Boch je, nakon osam godina, najavio i oproštaj od dosadašnjeg šefa dirigenta Davida Danzmayra te napomenuo da, ukoliko umjetnici Zagrebačke filharmonije tako odluče, novi šef dirigent bit će upravo maestro Dawid Runtz.

Maestro Dawid Runtz / Photo: Josip Regović/PIXSELL

Svečanom predstavljanju sezone nazočio je dirigent Dawid Runtz. “Izuzetno mi je drago što sam u mogućnosti prisustvovati najavi ove važne, 150. sezone Zagrebačke filharmonije. Kada sam primio poziv,  nisam niti sekunde dvojio bih li trebao doći ili ne, budući da u sljedećoj sezoni imam ovdje šest koncerata i odmah sam znao da danas želim biti tu s vama”, rekao je Runtz. Tom prilikom je i ravnao komornim orkestrom Zagrebačke filharmonije u mini-koncertu kojim su Filharmoničari najavili programe svoje nove sezone.

Filharmoničari su mini-koncertom najavili svoju novu sezonu / Foto: Josip Regović/PIXSELL

Ravnatelj Mirko Boch kratko se prisjetio nekih ključnih dirigenata koji su svojim doprinosom obilježili proteklih 150 godina djelovanja orkestra i zahvalio svim glazbenicima koji su sve te godine sudjelovali u njegovu stvaranju te naravno, ponajviše publici koja ih vjerno prati.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja