Budi dio naše mreže

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu otvorena je izložba umjetnice Amele Frankl „Dnevnik s ruba pustinje“. Izloženo je 150 fotografija i fotomontaža snimljenih tijekom njenih putovanja po Mauritaniji, Francuskoj i Hrvatskoj.

/ vž

Riječ je o fotografijama s putovanja koja je Amela Frankl 2019. započela u Mauritaniji, nastavila po Francuskoj, te završila ove godine u Zagrebu, u njenoj zagrebačkoj svakodnevici. U formi dnevničkog niza svaka fotografija pripovijeda priču koja ima emocionalnu pozadinu. Tako, primjerice, fotografija “Četiri Argonauta traže posao”, snimljena na ulicama glavnog grada Nouakchotta u Mauritaniji, govori o načinu života tamošnjeg stanovništva. U cijelom nizu fotografija u kojima su motivi djeca, umjetnica je fascinirana upravo dječjom igrom,  njihovom energijom i dionizijskom snagom.  Fotografija je snimljena u Francuskoj, u Bordeauxu.

Promatranje i slušanje umjetnica smatra važnim aspektom, stoga su portreti jedan od važnijih motiva na izložbi.

Prije deset godina Amela Frankl je izvela performans oko Zdenca života u Zagrebu. Video insert tog performansa sada koristi u jednom sasvim drugom kontekstu i raspoloženju. Nadograđuje prizor statuom galskog pijetla i alegorijom republike, uvjerena u isprepletenost i čvrto zajedništvo svih motiva.

Multimedijalna umjetnica Amela Frankl (Zagreb 1963.) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Ferdinanda Kulmera u Zagrebu 1988. g. Od 2017. do danas ostvarila je 10-ak multimedijalnih projekata, izložaba i instalacija. Živi i radi u Zagrebu.

Kustosica izložbe “Dnevnik s ruba pustinje” je Ivana Mance iz Instituta za povijest umjetnosti te  Marijana Paula Ferenčić iz Muzeja za umjetnost i obrt. Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja