Budi dio naše mreže

Fotomonografija 'Tučepska sakralna baština' fra Nediljka Šabića, sinoć je predstavljena u Zagrebu. Knjiga obrađuje materijalnu i nematerijalnu sakralnu baštinu tučepskoga kraja - sedam crkava i pet kapelica te običaje i čašćenje svetaca.

/ mb

‘Sakralna baština je nastajala stoljećima, sačuvana do današnjih dana, svjedočanstvo je vjere, kulture i tradicije Tučepljana, svjedočanstvo koje obvezuje današnje i buduće naraštaje da promiču i čuvaju Božje tragove u ljepoti prirode te u životu i djelovanju ljudi ovoga kraja’, zapisao je fra Nediljko Šabić, autor ove vizualno impresivne monografije.

U knjizi opisuje sedam tučepskih crkava – župnu crkvu sv. Ante Padovanskoga, zatim sv. Nikole Tavelića, Gospina rođenja ili crkvu Male Gospe, sv. Jure, sv. Kate te crkvice sv. Roka i sv. Mihovila – te pripovijeda o svecima zaštitnicima po kojima su dobile imena. Pet je kapelica također dio tučepske materijalne sakralne baštine. To su: kapela sv. Ante na Malome Vrhu, Gospina kapelica na Lađani, špilja Gospe Lurdske u Starome selu – Šimići, Mravičići i Ševelji, sv. Ante u Podstupu i kapelica Gospe Sinjske u Tučepima – na Šetnici.

Najvažniji i najvrjedniji sačuvani povijesni, arheološki i arhitektonski te sakralni i kulturni spomenik na području Tučepa je crkva sv. Jure. Duga osam, a široka tek četiri metra sagrađena je na temeljima ranokršćanske crkve iz 6. stoljeća. U njezinoj unutrašnjosti je devet posvetnih križeva koji su oslikani u 14. i 15. stoljeću. Zanimljivo je da je tučepska crkva sv. Jure povezana s istoimenom crkvicom na najvišem vrhu Biokova. Postoji svjedočanstvo prema kojem je drevna slika sv. Jure iz Biokovske u 18. stoljeću prenesena u crkvu u Tučepima.

Izdvajamo i crkvicu sv. Mihovila koja se nalazi ispod zaseoka Grubišići. Crkvicu je u 18. stoljeću sagradio mještanin Mihovil Grubišić u čast svojeg zaštitnika. Sagrađena je od domaćeg kamena, pokrivena kupom kanalicom, a unutrašnjost joj je popločena kamenim pločama. Kipići iz crkve sv. Sebastijana, sv. Petra i sv. Ivana Nepomuka, kao i Kristovo tijelo na križu, pohranjeni su u muzejskoj zbirci župnoga ureda. Crkvica sv. Mihovila je kao spomenik kulture pod državnom zaštitom.

Fra Nediljko Šabić ističe da ovaj pothvat nije znanstvena studija, nego priručnik u riječi i slici o svecima i njima posvećenim crkvama. Također smatra kako od Splita do Dubrovnika nema župe koja je poput Tučepa bogata sakralnom baštinom.

Knjigom ‘Tučepska sakralna baština’ 2017. godine ujedno je obilježena 350. obljetnica djelovanje župe sv. Antuna Padovanskog u Tučepima.

Grafička i likovna urednica monografije je Danijela Karlica-Žilić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja