Budi dio naše mreže

"Za čitanje treba odgajati, o ljepoti čitanja treba govoriti, za čitanje treba oduševljavati i osvajati. Uvjerena sam da u tom slučaju i rezultati ne izostaju. Upravo se to i mi trudimo u našem svakodnevnom radu u Biskupijskoj knjižnici, a koliko u tome uspijevamo, mislim da bi bolje mogli reći naši korisnici. Ako je suditi po njihovu broju, koji je iz godine u godinu u porastu, onda valjda i tu ima nečeg pozitivnog,“ poručila je u emisiji Aktualno HKR-a voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin.

/ kv

Mjesec hrvatske knjige poznata je nacionalna manifestacija koja se već desetljećima održava od 15. listopada do 15. studenog, slaveći hrvatske autore i dajući poticaj čitanju. Unazad nekoliko godina toj se manifestaciji pridružuje i Biskupijska knjižnica Varaždin.

„Riječ je o specijalnoj knjižnici koja je službeno osnovana kao knjižnica u sastavu Varaždinske biskupije 2012. godine. No, određene djelatnosti i poslovi u smislu njezina
ustanovljenja poduzimane su i mnogo ranije. Već od samog osnutka Varaždinske biskupije prvi je njezin biskup Marko Culej mislio i na buduću knjižnicu pa se pobrinuo za prikupljanje knjižne građe koja se stalno povećavala ostavštinama umrlih svećenika, donacijama i kupnjom. Brigu o tom početnom knjižnom fondu, tj. o knjižnici u nastajanju, 2002. godine povjerio je svećeniku Damiru Bobovcu.“ rekla nam je u emisiji Aktualno gospođa Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin.

Sa sustavnom inventarizacijom, klasifikacijom, katalogizacijom i zaštitom građe počelo se 2009. zapošljavanjem stručnog kadra, dipl. knjižničarke.

Gospođa Gotal podsjetila je kako se ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige održava u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto je: Ajmo hrvati se s knjigom! „Moto ima dvostruku konotaciju – asocira na hrvatsku književnost i na šaljiv način daje poticaj pojedincima da se uhvate ukoštac s knjigom i čitanjem.“, pojasnila je Gotal.

Kako nam je najavila, u Biskupijskoj knjižnici Varaždin Mjesec hrvatske knjige bit će obilježen prigodnim programom kroz četiri susreta promovirajući hrvatske katoličke autore raznih profila kako bi ukazali na različitost pristupa i tema kojima se bave autori/gosti.

Gost prvog takvog susret bit će prof. dr. Tonči Matulić – svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade „Hrvatska knjiga godine 2009.“ Ta prva večer s autorom bit će u petak 15. listopada. „Tjedan dana kasnije, također u petak, 22. listopada, dolazi nam sljedeći gost, don Damir Stojić – svećenik, salezijanac, pastoralac, bavi se popularnim temama, u našoj knjižnici jedan od najčitanijih autora. U petak 29. listopada posthumno ćemo predstaviti Ljubomira Maraković a promovirajući Zbornik radova o Ljubomiru Marakoviću. Riječ je o radovima sa znanstvenog skupa održanog Marakoviću u čast 2019. godine. Nama je važan jer se njegova osobna biblioteka čuva u našoj Knjižnici, pomalo zaboravljen, a izuzetno važan u kontekstu

Hrvatskog katoličkog pokreta te velikog doprinosa književnoj i kazališnoj kritici.“ poručila je Gotal te dodala kako će posljednji gost u okviru obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige biti Miro Gavran.

„Suvremeni hrvatski autor beletristike, dramatičar, romanopisac, pripovjedač, najizvođeniji hrvatski dramski pisac, djela su mu prevedena na više od  40 jezika, pisac psihološko- egzistencijalnih romana inspiriranih Biblijom. Njega ćemo ugostiti 5. studenog također s početkom u 19h u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije.“
Biskupijska knjižnica Varaždin, dakle, ima čast u svojoj biblioteci čuvati osobnu biblioteku dr. Ljubomira Marakovića. Prema riječima gospođe Gotal, proučavajući njegovu biblioteku ono što se na prvi pogled može uočiti jest koliko je taj čovjek zaista bio cijenjen od svojih suvremenika, književnika i dramatičara.

„To je vidljivo po porukama, tj. posvetama koje su mu pisali u svojim knjigama, načinom na koji su mu se obraćali te pismima koja sam pronašla po njegovim knjigama. Osim toga, neosporna je činjenica da je riječ o sobi koja je govorila nekoliko svjetskih jezika i čitala književna djela na izvornicima te isto tako ih potom recenzirala. Bio je jedan od najutjecajnijih književnih i kazališnih kritičara, a i jedan od prvih filmskih kritičara. Zagovarao je književnost kršćanskog katoličkog nadahnuća, tražeći u književnosti jedinstvo etičkih i estetičkih načela. Ljubomir Maraković je također osoba duboke vjere, koju se ne libi svjedočiti u javnom prostoru i javnom diskursu. Duboka duhovnost i religioznost posebice je vidljiva iz njegovih osobnih dnevnika, čije preslike također posjedujemo zahvaljujući njegovoj obitelji, koja nam je i darovala njegovu osobnu biblioteku. Važno je svakako spomenuti da je on bio i profesor i odgajatelj današnjeg blaženika Ivana Merza i u biblioteci koju čuvamo postoje i neki zapisi o njihovoj međusobnoj komunikaciji.“ poručila je u emisiji Aktualno gospođa Gotal. Dodala je i kako je biblioteka dr. Marakovića prije svega zanimljiva povjesničarima književnosti, tj. Književnim historiografima, ali i svim zainteresiranima dostupna je prostorima Knjižnice.

Biskupijska knjižnica Varaždin prati događanja u Crkvi te se prigodno pridružuje obilježavanju istih. Trenutno je još uvijek aktualna i Godina sv. Josipa koja traje do 8.
prosinca tijekom koje su svojim korisnicima željeli što je moguće više približiti lik toga sveca izlažući građu o sv. Josipu: od biografija, dokumenata Crkve sve do raznih oblika pobožnosti.

Pri kraju razgovora gospođa Gotal je prokomentirala koliko je važno manifestacijama poput Mjeseca hrvatske knjige poticati čitanje.

„U ovo vrijeme jakih tehnoloških, komunikacijskih i društvenih promjena smatram važnim vratiti se nekako na početak. Na pisanu i tiskanu riječ od koje je stoljećima sve počinjalo i koja je zaista imala svoju težinu za razliku od informacija kojima smo izloženi danas na društvenim mrežama i raznim drugim platformama koje nerijetko prenose vrlo diskutabilne informacije. Rekla bih čak da unose nemir u društvo te prijepore među ljudima i osobi samoj. Za čitanje treba odgajati, o ljepoti čitanja treba govoriti, za čitanje treba oduševljavati i osvajati. Uvjerena sam da u tom slučaju i rezultati ne izostaju. Upravo se to i mi trudimo u našem svakodnevnom radu u Biskupijskoj knjižnici, a koliko u tome uspijevamo, mislim da bi bolje mogli reći naši korisnici. Ako je suditi po njihovu broju, koji je iz godine u godinu u porastu, onda valjda i tu ima nečeg pozitivnog.“ poručila je u emisiji Aktualno voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja