Budi dio naše mreže

Jedan od najstarijih festivala u Europi koji njeguje stvaralaštvo za djecu i dječje stvaralaštvo - 61. po redu Međunarodni dječji festival u Šibeniku započeo je 19. lipnja, a traje do 3. srpnja. Festival je, kako nam je otkrio ravnatelj festivala i ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Jakov Bilić, uspio zadržati epitet međunarodnog događanja usprkos otežanim uvjetima uslijed pandemije koronavirusa.

/ mp

Prema riječima Jakova Bilića, svi su još uvijek zdravi.

“Trenutna društvena situacija obilježila je 61. izdanje festivala, ali unatoč tome zadovoljni smo brojem posjetitelja. Naša odluka bila je da nemamo ništa online. Osjeća se da roditelji i djeca trebaju zraka. Sada grad živi. Ponosni smo što se i drugi ugledaju na nas”, istaknuo je Bilić.

Ove godine Međunarodni dječji festival u Šibeniku je na 30 posto kapaciteta.

“Imamo ove godine 33 radionice poput radionice s plastelinom, a na literarnim radionicama sudjeluju poznate osobe iz javnog, kulturnog i umjetničkog života. Također u publici može biti samo 200 mjesta te imamo 12 predstava i sedam izložbi. Upravo je iz Šibeniku zbog humanističke klime izniklo puno umjetnika.”

Prema Bilićevim riječima, kroz šibenski festival prošlo je 2 i pol tisuće djece te 50 tisuća ljudi u dva tjedna trajanja ovog festivala.

Diana Tikvić i Jakov Bilić

Koordinator i mentor studentskog tima Kristijan Sedak, nastavnik s Odjela komunikologije Hrvatskog katoličko sveučilišta, govorio je o medijskom aspektu festivala. Naime, sa Sedakom su studenti s HKS-a zainteresirani za praktični oblik novinarstva.

“Suradnja s Međunarodnim dječjim festivalom u Šibeniku započela je još prošle godine. A na ideju za ovakav oblik suradnje došli smo tijekom gostovanja nastavnika s HKS-a u Šibeniku. Studenti su žedni ovakvog oblika prakse”, istaknuo je Sedak.

Prema njegovim riječima, studentima nije problem raditi i 10 do 12 sati na dan.

“Studenti imaju priliku vidjeti kako se vodi sastanak, kako se rade priopćenja na dnevnoj bazi, a to sve na fakultetu radimo u teoriji”, poručio je Sedak.

Svečano zatvaranje Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku bit će se u subotu, 3. srpnja u 21 sat s talijanskom predstavom “Povratak plesu”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja