Budi dio naše mreže

Njegova je arhitektura bila izraz njegove kršćanske opredijeljenosti. Od samoga početka 20. st. Sagrada Família postala je simbol Barcelone, baš kao što je Eiffelov toranj simbol Pariza. I nakon njegove smrti, stanovnici Barcelone smatrali su ga zaštitnikom svoga grada. Također, dokumentirana su i mnoga obraćenja potaknuta arhitekturom Sagrade Famílie, a najpoznatija su ona dvojice Japanaca.

/ hk

Za izgradnju svih velikih sakralnih građevina trebalo je nekoliko stoljeća pa tako ni bazilika Svete obitelji, Sagrada Família, u Barceloni nije iznimka. Izgradnja ove veličanstvene bazilike započela je 1883., a traje još i danas zahvaljujući donacijama za izgradnju. Arhitekti procjenjuju da će za potpunu izgradnju bazilike trebati još najmanje 40 godina, dok neki kažu da bi to moglo potrajati čak i 150 godina.

Sagrada Família najpoznatija je građevina u Španjolskoj koju je projektirao katalonski arhitekt Antoni Gaudí. Godine 1992. Udruga za beatifikaciju Antoni Gaudí predložila je da se započne s procesom za njegovu beatifikaciju. Naime, bazilika svjedoči o Gaudíjevoj vjeri, a podsjeća na velike srednjovjekovne katedrale. Sagrada Família zamišljena je kao gotička bazilika s pet brodova, transeptom, apsidom i ambulatorijem, prenosi portal Sacred Architecture.

Foto: Facebook/Basílica de la Sagrada Família

Baziliku krase visoki tornjevi, a po cijeloj strukturi prepuna je simbola. Gaudí je, međutim, želio stvoriti “baziliku 20. stoljeća” – sintezu svoga arhitektonskog znanja i vizualnih tumačenja misterija vjere. Zapadna, ulazna, fasada posvećena je Kristovom rođenju, istočna njegovom životu i muci, a južna – uskrsnuću. Gaudí je u svojim nacrtima dizajnirao 18 tornjeva, što simbolizira dvanaest apostola, četiri evanđelista, Djevicu Mariju i Krista.

“Moj klijent može čekati”, bio je Gaudíjev genijalan odgovor onima koji su mu pomagali u izgradnji bazilike kada bi došlo do kašnjenja zbog stalnih promjena izvornog plana. Gaudí je uvijek tvrdio da je njegov krajnji klijent Bog i osjećao je da se Bogu ne žuri. Želio je izgraditi najsavršenije sveto mjesto za svoga Klijenta i uistinu je sve radio “ad majorem Dei gloriam” – na veću slavu Božju.

Sagrada Família bila je njegov najvažniji životni projekt!

Gaudi je razvio jedinstveni stil gradnje. Sagrada Família poznata je po stožastim vrhovima tornjeva, paraboličnim lukovima na ulazima te slobodno zakrivljenim linijama. Kao i u većini svojih djela, Gaudí je stvorio dojam da je korišteni kamen mekan i oblikovan poput gline ili voska.

Foto: Facebook/Basílica de la Sagrada Família

Izgradnjom bazilike Gaudí je upravljao od 1883. do iznenadne smrti 1926. Toliko se angažirao oko njezine izgradnje da je čak i živio na gradilištu, a posljednjih 14 godina života potpuno je posvetio svome najvažnijem životnom projektu. Sagrada Família bila je njegova misija, no 7. lipnja 1926. Gaudíja je udario tramvaj te je tri dana nakon umro u dobi od 74 godine.

Vijest o njegovoj smrti snažno je odjeknula Barcelonom i stanovnici su ga odmah proglasili “svecem”. Iako je živio povučenim životom i daleko od svijeta, glasine o njegovoj svetosti brzo su se širile. Ravnatelj nadbiskupijskog muzeja u Barceloni napisao je članak o Gaudíju, nazivajući ga “Božjim arhitektom”.

Njegova je arhitektura bila izraz njegove kršćanske opredijeljenosti. Od samoga početka 20. st. Sagrada Família postala je simbol Barcelone, baš kao što je Eiffelov toranj simbol Pariza. I nakon njegove smrti, stanovnici Barcelone smatrali su ga zaštitnikom svoga grada.

Foto: Facebook/Basílica de la Sagrada Família

Dokumentirana su i mnoga obraćenja potaknuta arhitekturom Sagrade Famílie, a najpoznatija su ona dvojice Japanaca. Arhitekt Kenji Imai u Barcelonu je stigao dva mjeseca nakon Gaudíjeve smrti. On je, naime, putovao po cijelom svijetu kako bi upoznao tadašnje najizvrsnije arhitekte. Kada je stigao do Barcelone, Gaudí je već bio preminuo. No, unatoč tome što Gaudíja nikada nije upoznao, Sagrada Família jako ga se dojmila. Kada je postao profesor u Japanu, održao je nekoliko predavanja o Gaudíju te se na kraju obratio na katoličanstvo. Kipar Etsuro Sotoo, koji je godinama radio na oblikovanju kipova u toj veličanstvenoj bazilici, također se obratio na katoličanstvo.

Sagrada Família simbol je Barcelone!

Nakon Gaudíjeve smrti, radovi su se izvodili do 1936. kada je započeo Španjolski građanski rat. Tijekom rata zapaljene su mnoge Gaudíjeve bilješke i nacrti za izgradnju Sagrade Famílie. Ipak, izgradnja je nastavljena 1952. zahvaljujući sačuvanim crtežima i modelima. Dovršeni dio danas je otvoren za posjetitelje, kao i muzej u kojem se mogu vidjeti Gaudíjevi originalni modeli za izgradnju ove veličanstvene bazilike.

Foto: Facebook/Basílica de la Sagrada Família

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja