Budi dio naše mreže

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado u srijedu započinje korizmenu turneju pod nazivom "Gospin plač". Riječ je o lirsko-epskim pasionskim napjevima koji opisuju Kristovu muku i smrt kroz potresni izraz Majke Marije.  

/ mp

Uz zagrebački koncert, koji će se tradicionalno održati u sklopu manifestacije Pasionska baština, Ansambl Lado nastupit će i u Mariji Bistrici, na Trsatu, u Slavonskom Brodu i Garčinu.

Lado će izvesti tematske napjeve Gospina plača iz raznih krajeva Hrvatske spjevanih u nekoliko tekstualnih varijanti koje su obradili Dražen Kurilovčan, Joško Ćaleta, Krunoslav Šokac, Vid Balog, Ivica Ivanković i Marko Markovina.

Ansamblom će dirigirati maestro Bojan Pogrmilović.

„’Gospin plač’ je zajednički naziv za čitav niz korizmenih napjeva, a među kojima se nalazi baš i nekoliko ‘Gospinih plačeva’. To je vrlo kvalitetan i uspješan program koji izvodimo već četiri godine te smo imali priliku izvesti ga u raznim dijelovima naše zemlje. Publika izvanredno reagira na njega pa ga nismo imali potrebu mijenjati“, rekao je Pogrmilović u razgovoru za HKM.

Program Gospin plač nagrađen je 2014. godine na Varaždinskim baroknim večerima prestižnom Nagradom Ivan Lukačić za etnomuzikološki rad i očuvanje hrvatske glazbene baštine.

Raspored nastupa:
Marija Bistrica  – Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – 10. 4. 2019. – 19.30
Rijeka – svetište Majke Božje Trsatske – 12. 4. 2019. – 19.30
Zagreb – Župa sv. Blaža – 13. 4. 2019. – 20
Slavonski Brod – crkva Presvetog Trojstva – 14. 4. 2019. – 19.30
Garčin – crkva sv. Mateja Apostola i Evanđeliste – 16. 4. 2019. – 19

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja