Budi dio naše mreže

75 godina najvećega glagoljskog natpisa na svijetu

Na unutrašnjem zapadnom zidu zagrebačke katedrale nalazi se najveći svjetski glagoljski natpis.

/ kv

Otkriven je i blagoslovljen prije točno 75 godina, 17. rujna 1944., nakon svečane svete mise koju je predvodio nadbiskup Alojzije Stepinac.

Postavila ga je Družba „Braća hrvatskoga zmaja“ u spomen 1300. obljetnice pokrštenja Hrvata. Sam je natpis datiran u 1941. godinu.

Natpis nas podsjeća na prve veze Hrvata s kršćanstvom i papom Ivanom IV. (640 – 642). To je jedan od najvećih tekstova na glagoljici na svijetu. Natpis je uklesan 1942. godine, a u prijevodu glasi:

SLAVA V’ VIŠNJIH BOGU – NA SPOMEN 1300. GODIŠNJICE POKRŠTENJA HRVATSKOGA NARODA KOJI SE ZAVJERI NA VJEČNU VJERNOST PETROVOJ PEĆINI PRIMIVŠI OD NJE OBEĆANJE OBRANE U SVAKOJ NEVOLJI DRUŽBA BRAĆE HRVATSKOGA ZMAJA ČUVAJUĆI SVETINJE PRADJEDOVA PREPORUČUJUĆI HRVATSKU DOMOVINU VELIKOJ BOGORODICI.

Preslovljenu inačicu natpisa kao i onu na suvremenom hrvatskom jeziku pogledajte u kratkom videu kojeg je objavio Staroslavenski institut.

Katedrala

75 GODINA NAJVEĆEGA GLAGOLJSKOG NATPISA NA SVIJETUNa unutrašnjem zapadnom zidu zagrebačke katedrale nalazi se najveći svjetski glagoljski natpis.Otkriven je i blagoslovljen prije točno 75 godina, 17. rujna 1944., nakon svečane svete mise koju je predvodio nadbiskup Alojzije Stepinac.Postavila ga je Družba „Braća hrvatskoga zmaja“ u spomen 1300. obljetnice pokrštenja Hrvata. Sam je natpis datiran u 1941. godinu.Preslovljenu inačicu natpisa kao i onu na suvremenom hrvatskom jeziku pogledajte u kratkom videu.

Geplaatst door Staroslavenski institut op Dinsdag 17 september 2019

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja