Budi dio naše mreže

"Ja to neću moći... Nisam spretna... Nisam sposobna... Treba da se povučem." Da, tako bismo mogli govoriti kad bismo se oslanjali na svoje sile, svoje sposobnosti i svoje talente. Ali tu je Netko tko nas podržava, tko nas vodi, tko nam daje snagu, tko daje jakost našim riječima, smjelost našim pothvatima i smisao našem apostolatu.

/ dt

Onaj – koji bdije nad nama

I nakraju i opet čujem glasove: »Ja to neću moći… Ja s mojom plahom i neprodornom naravi… Nisam rječita… Nisam spretna… Ne osjećam u sebi dosta snage za taj rad… Nisam sposobna… Treba da se povučem.« Da, tako bismo mogli govoriti kad bismo se oslanjali na svoje sile, svoje sposobnosti i svoje talente. Ali tu je Netko tko nas podržava, tko nas vodi, tko nam daje snagu, tko daje jakost našim riječima, smjelost našim pothvatima i smisao našem apostolatu. To je Duh Sveti.

Duh Sveti je inspirator, pokretač i vođa svakog apostolata. On je snaga svakoga apostolata na poseban način. Zašto? Jer Duh Sveti je ljubav, a ljubav je pokretač svega i na zemlji i u samom životu presvetog Trojstva. On je lebdio nad vodama kod stvaranja svijeta. On je izvajao tolike velike duše Staroga zavjeta i povijesti Crkve. On bdije nad Crkvom i on je u njoj jakost apostola, čistoća djevica, heroizam mučenika, čvrstoća ispovjednika, dobrota svećenika, savršenstvo redovnica, svetost djece.

On je i u nama sve učinio. Ako smo sačuvali krsnu nevinost – to je njegov dar. Ako imamo nešto razboritosti, poniznosti ili krotkosti – i to je njegov dar. Ako posjedujemo dar molitve ili dar kajanja i suza – i to je njegovo djelo. Ako je u nas duboko usađena ljubav prema dušama – i to je on usadio. Ako u nama ima hrabrosti, junaštva i čvrstoće – on je to zalijevao. On prati svaki pokret naše duše, naše volje, našega razuma. On nas uči hodati po stazama milosti. On nas zove na nutarnji život. On nas podupire u tom životu, diže nas, povlači u visine. On na poseban način prati naš vanjski rad i apostolat. Rad sa svakom pojedinom dušom.

Ako smo plahi – postat ćemo uz njega jaki; ako smo osjetljivi – postat ćemo čvrsti; ako smo povučeni, postat ćemo otvoreni; ako smo stisnuti – postat ćemo široki; ako smo mlaki – postat ćemo žarki; ako smo lijeni – postat ćemo gorljivi

Pojavio se nad Kristovom glavom u času krštenja, na pragu njegova javnog života. Sašao je nad apostole na Duhove prije nego će propovijedati. Da im dade snagu propovijedanja, znanje jezika i dar proricanja. Dao je te darove tolikim velikim dušama, a dat će i nama ono što nam treba: ako smo plahi – postat ćemo uz njega jaki; ako smo osjetljivi – postat ćemo čvrsti; ako smo povučeni, postat ćemo otvoreni; ako smo stisnuti – postat ćemo široki; ako smo mlaki – postat ćemo žarki; ako smo lijeni – postat ćemo gorljivi.

A sve po Duhu Svetome! On stoji iza svake naše riječi i daje joj smisao. Iza svakoga našega koraka i daje mu plodnost. Iza svakoga našega napora i daje mu uspjeh. Sve je on i u svemu je on. Velerijeka što izvire iz srca Očeva i Sinova i razlijeva se u srca milijuna ljudi. Ili zar nije pisano: »Ljubav se Božja razlila u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan.« Jest, dan nam je i mi ga osjećamo, vidimo; mi znamo da je kraj nas i u nama. I da nas on vodi u bojeve Gospodnje!

Duh je Sveti onaj, koji bdije nad nama i po kome svako naše djelo, svaki apostolski čin, dobiva smisao i sadržaj

I zato govore naša pravila o posebnom štovanju Duha Svetoga koje mora postojati u našoj Ustanovi. I zato suradnica prije svake svoje akcije, prije svakoga svoga susreta s dušom, zaziva Duha Svetoga da bude na njezinim usnama i njezinu srcu kad duši govori i kad radi s njom. I zato je u duhu Crkve naša Ustanova posvetila Duhu Svetome deveti sat. I zato potiče svoje suradnice da rado mole Veni Sancte i Veni Creator, a blagdan Duhova prema pravilima mora se na poseban način slaviti u Ustanovi. Jer Duh je Sveti onaj, koji bdije nad nama i po kome svako naše djelo, svaki apostolski čin, dobiva smisao i sadržaj i Duh Sveti je onaj, koji daje i srčanost i uspjeh. Zato s Duhom Svetim krenimo na naše apostolske puteve!

Gornji tekst je izvadak iz knjige službenice Božje Marice Stanković Ljubav domišljata, vidljiva. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige vrijedi isključivo za portal hkm.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja