Budi dio naše mreže

Ne, vaša supruga ne traži nove udvarače, ali na neobičan i snažan način, koji oženjeni muškarci ne razumiju, vaša se supruga ne osjeća trajno voljenom od onoga trenutka kada su papiri potpisani. Ona može u podsvijesti imati pitanja o vašoj ljubavi. Može znati da je volite, ali bit će dana kada ćete je morati uvjeravati i utvrđivati u njezinim osjećajima. To ćete ponekad morati raditi opet i opet iznova.

/ dt

Prisjetite se svih poslova koje ste zaključili u životu. Prvoga automobila. Prvoga pravog posla. Prve kuće. Vidjeli ste nešto što ste poželjeli, učinili ste što je trebalo da to dobijete – i kući ste došli sa zaključenim poslom. No nijedan se posao ne može usporediti s osvajanjem supruge.

Osvajali ste je sa svom hrabrošću, kreativnošću i resursima koje ste imali. A onda ste jednoga dana zaključili posao. Dan vašega vjenčanja bio je dan kada ste dokazali svoju ljubav svijetu i njoj.

Na stranu statistike o razvodima, kladim se da vam se vaš brak – budući da čitate ovu knjigu – čini najočitijim zaključenim poslom u cijelome vašem životu. Zar ne?

Pa, i nije baš tako. Kako ćemo objasniti u ovome poglavlju, on vam se samo čini zaključenim.

Ne, vaša supruga ne traži nove udvarače, ali na neobičan i snažan način, koji oženjeni muškarci ne razumiju, vaša se supruga ne osjeća trajno voljenom od onoga trenutka kada su papiri potpisani. Ona može u podsvijesti imati pitanja o vašoj ljubavi. Može znati da je volite, ali bit će dana kada ćete je morati uvjeravati i utvrđivati u njezinim osjećajima. To ćete ponekad morati raditi opet i opet iznova.

Istina o njezinom “Uzimam”

Ne iznenađuje nas da ženi treba da se osjeća voljenom. Iznenađuje to kako je za nju lako da se ne osjeća voljenom. Ispostavilo se da se u mnogim ženama – čak i onima u odličnim vezama – nalazi pritajena nesigurnost o tome voli li ih doista njihov muškarac, pa čak i je li njih uopće moguće voljeti. U našemu su istraživanju žene to opisale kao podsvjesno pitanje: Bi li on opet izabrao mene?

Taj osjećaj ranjivosti obično je pod površinom njihovih misli, ali kada ga nešto potakne, većina se žena počne brinuti je li njihova veza u redu, i pokazivati znakove uznemirenosti sve dok se ta zabrinutost ne razriješi.

Ako želite, „pokazivati znakove uznemirenosti“ možete prevesti kao „izluđivati svojega muškarca“.

Činjenica je da ćete shvatiti (kao što sam i ja) da su mnoge stvari o našim suprugama ili djevojkama koje nas zbunjuju ili čak ljute zapravo signali da se ona osjeća nesigurnom u vezi naše ljubavi ili veze.

Jeste li se ikada pitali zašto ona:

  • pita „Voliš li me?“ čak i ako niste učinili ništa čime biste pokazali da ste se predomislili o tome volite li je? (I zapravo ste rekli „Volim te“ jutros kad ste izlazili iz kuće!)
  • shvaća vašu potrebu za prostorom ili za vremenom samo za sebe kao znak da vas je uzrujala i da pokušavate pobjeći od nje?
  • želi razgovarati, razgovarati i razgovarati o vašoj vezi – posebno onda kada vi to najmanje želite?
  • postane ljuta ili vas kritizira, a vi ne vidite razlog za to?
  • postane nervozna ili emotivna i kao da vas odgurava od sebe – a onda bude još nesretnija kada se vi odmaknete?
  • uzruja se ili vas želi kazniti jer ste provodili vrijeme s prijateljima ili radili neke druge stvari bez nje?

Ako ste poput mene, vi na ova naizgled nevezana ponašanja reagirate sa zbunjenošću ili frustracijom – ili s nečim još gorim. Ako se to često događa, vi se možete naljutiti na nju, povući se u sebe, ili samo pokušavati izdržati, nadajući se da će se stvari jednom promijeniti. Ili se možete uvjeriti da nikada ne ćete znati što ona želi, i da joj nikada ne ćete udovoljiti čak i kada biste znali kako.

(…)

Znam da vam zvuči ludo da se vaša supruga može uopće pitati o tome volite li je, osobito kada je sve u redu. No ispostavilo se da vaše „Uzimam“ zapravo nije donijelo trajnu emocionalnu sigurnost i uvjerenost po pitanju vaših osjećaja za nju. Ono ne će izbrisati nesigurnost o vašoj ljubavi koja živi ispod površine čak i kod žene u najsretnijemu braku – nesigurnost koja, kada se pokrene, postaje duboko osjećana neizvjesnost: „Voliš li me još? Je li između nas sve u redu?“

Vi sada možda mislite: To se sigurno ne odnosi na moju suprugu! Ona zna da je ja volim!

Da, ona to vjerojatno zna. Ali ovdje ne govorimo o tome što ona logički zna, nego o osjećaju koji se probudi kada ga nešto potakne. Ispostavilo se da razumjeti i znati kako rješavati tu jednu stvar djeluje kao neka vrst „Sezame, otvori se“, koja muškarcu donosi više mira i zadovoljstva kod kuće.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Shaunti i Jeffa Feldhahn Samo za muškarce. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige vrijedi isključivo za portal hkm.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja