Budi dio naše mreže

Dijelio ih je samo tanak zid. Sveti German se u noći počeo moliti na glas i čitati nekakve tekstove o prokletstvu u paklu i moći grijeha. Eudokija te noći nije imala klijenata, dakle sva je ta čitanja i molitve slušala kroz tanak zid. Svaku riječ. Nije spavala cijelu noć…

/ dt

Ne obraćamo nikoga prisilom, optužbom, demaskiranjem, kontrolom, slijeđenjem ili sumnjom, jer je to davanje oduška svojoj potrebi trijumfiranja nad nekime, a to je neurotična odlika. Događa se ipak da se Bog služi taktikom šoka ili paradoksa da bi razvio ljubav u nama. Hini da mu nije stalo do nas, da bi nam počelo biti stalo do nas samih.

Prije obraćenja bila je elegantna prostitutka za gospodu iz viših slojeva

Duh Sveti čak govori po nekome tko ništa ne zna o njegovu planu, uspijeva kroz debelu pregradu progovoriti srcu, navodeći drugu osobu na obraćenje. Sveta Eudokija je prije svog obraćenja bila elegantna prostitutka za gospodu iz viših slojeva. Eudokija († 114) rođena je za vrijeme vladavine cara Trajana u Samariji. Budući da je bila posebno lijepa, vrlo brzo je započela nemoralan život. Biblijska poslovica govori: „Zlatan je kolut na rilu svinjskom: žena lijepa, a bez razuma.“ (Izr 11, 22) Živjela je u Heliopolisu. Što je više muškaraca na društveno visokim položajima pozivala u svoj dom, to je niže padala. Jedne večeri sve se je promijenilo.

Sva je ta čitanja i molitve slušala kroz tanak zid. Nije spavala cijelu noć

Sveti German stigao je u Heliopolis i uselio se u rođakovu kuću koja je bila kraj Eudokijina stana – dijelio ih je samo tanak zid. German se u noći počeo moliti na glas i čitati nekakve tekstove o prokletstvu u paklu i moći grijeha. Eudokija te noći nije imala klijenata, dakle sva je ta čitanja i molitve slušala kroz tanak zid. Svaku riječ. Nije spavala cijelu noć.

Ujutro je izišla u susret Germanu i zamolila ga za razgovor. On je progovorio toliko duboko njezinu srcu kao Isus u Biharu Samarijanki. Djevojka se je oduševila i zapitala ima li još kakvu šansu za obraćenje.

Jedna od fatalnih pogrešaka jest napad istinom ili takozvano govorenje istine komu u lice, demaskiranje, odbacivanje vela, pokazivanje gole istine.

German ju nije osudio, samo joj dao nadu. Vidio je njezinu budućnost: svetu i odanu ljubav prema Bogu. Bio je prema optužbama njezine savjesti kao milosrdan odvjetnik! Opsesiju grijehom promijenio je u pasiju zaljubljenosti u Isusa. Eudokija se je oslobodila okova, predala dobra nagomilana zahvaljujući prostituciji, novce razdijelila siromašnima i nestala iz svijeta. Otišla je u pustinju, gdje je činila pokoru.

German ju nije napustio, već ju je nadahnjivao i usmjeravao sve više prema Bogu – usahnulo drvo njezine duše zazelenilo se je zahvaljujući procvatu unutarnjeg života.

Istina bez ljubavi je ubojita

U toj pripovijesti nalazi se pouka i za nas. Te večeri German je usmjeravao nauk o grijehu prema sebi. Eudokija se nije osjećala napadnuto moraliziranjem jer je prisluškivala. Mogla se je mirno zapitati nad sobom.

Jedna od fatalnih pogrešaka jest napad istinom ili takozvano govorenje istine komu u lice, demaskiranje, odbacivanje vela, pokazivanje gole istine.

Isto tako Ham je bio u pravu kad se je Noa opio, no ponizio je oca i ismijao ga pred obitelji. Jedino su Šem i Jafet ušli u Noin šator i pokrili ga plaštem, a ušli su okrenuti leđima, da ne bi posramili oca. Željeti postidjeti koga, otkriti čiji pad nikada ne donosi učinke. Upravo suprotno, to može ili nekoga otvrdnuti u lošem postupanju, ili slomiti i ubiti želju u njemu. Istina je bez ljubavi ubojita. (…)

Gornji tekst je izvadak iz knjige Augustyna Pelanowskog Nema više vremena. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige vrijedi isključivo za portal hkm.hr. Knjigu možete nabaviti ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja