Budi dio naše mreže

U Sydneyu multimedijske izložbe o Marinu Getaldiću i Faustu Vrančiću

U povodu 35. obljetnice postojanja Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu (Croatian Studies, Department of International Studies), od 19. do 21. rujna u Sydneyu je održan međunarodni znanstveni kongres Croatia and Croatians in past and present network.

/ kv

Na kongresu su sudjelovali stručnjaci iz cijeloga svijeta koji se iz različitih aspekata bave širokim spektrom tema iz hrvatske kulture, znanosti i gospodarstva. U obilježavanju ove godišnjice sudjelovala je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti postavljanjem dviju multimedijskih izložbi o hrvatskim velikanima svjetskoga glasa: Marin Getaldić: The beginnings of modern mathematics (autorica dr.sc Marijana Borić) i Faust Vrančić in the context of European heritage (autorice dr.sc Marijana Borić i Nela Marasović), kojima je australskoj i svjetskoj javnosti predstavljen dio bogatog hrvatskog znanstvenog naslijeđa. Organizator izložbi je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a partneri Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatski studiji Sveučilišta Macquarie te projekt Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu koji se provodi u HAZU pod vodstvom dr.sc. Marijane Borić.

dr. sc. Marijana Borić

S ciljem što uspješnije međunarodne afirmacije bogate hrvatske znanstvene baštine ona je u Sydneyu održala predavanje Bošković’s contribution to the foundation of modern science, a tijekom trajanja izložbi održavane su edukacijske, multimedijalne i interaktivne radionice o Vrančiću i Getaldiću, kao i o Ruđeru Boškoviću i Nikoli Tesli. Također su promovirane knjige o hrvatskim velikanima na engleskom jeziku: Nikola Tesla (Zagreb, 2018.), Faust Vrančić (Šibenik, 2018.), The Istanbul letters of Antun Vrančić (Istanbul, 2018.) i 2018 the year of Troy and Roger Joseph Boscovich (Istanbul, 2018.).

Nakon Sveučilišta Macquarie, izložbe će biti postavljene i u drugim gradovima Australije kako bi ih vidio što veći broj posjetitelja. Ovo je prvi put da se hrvatska znanstvena baština posebno priređenim multimedijalnim izložbama predstavlja australskoj publici ne samo u uskom krugu akademske zajednice, već i široj javnosti.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja