Budi dio naše mreže

Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i časnih sestara SAD-a i Kanade održao se u St. Louisu, u SAD-u, u saveznoj državi Missouri, od 14. do 17. listopada, a Hrvatska katolička župa sv. Josipa, zajedno s njezinim župnikom fra Stjepanom Pandžićem, bili su domaćini ovoga susreta, primivši i pogostivši dvadeset četvero pastoralnih djelatnika sa sjevernoameričkog kontinenta.

/ mp

Moderatori i organizatori susreta bili su dvojica delegata inozemne pastve na sjevernoameričkom kontinentu: fra Nikola Pašalić, delegat za SAD, i mons. Ivan Vukšić, delegat za Kanadu, zajedno s ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, dr. Tomislavom Markićem.

Nakon dobrodošlice župnika, fra Stjepana Pandžića, susret je započeo u ponedjeljak, 14. listopada u dvorani Hrvatske župe sv. Josipa, večernjom molitvom i uvodnim predavanjem dr. Markića, pod naslovom „Aktualnosti iz hrvatske inozemne pastve“, donoseći presjek trenutne situacije inozemne pastve na različitim kontinentima. Nastavlja se misom u župnoj crkvi sv. Josipa, nakon koje svećenici i časne sestre imaju prilike pozdraviti ljude i razmijeniti riječi dobrodošlice.

Utorak, 15. listopada bio je radni. U prijepodnevnom dijelu dr. Tomislav Markić u dva je predavanja dao presjek dviju apostolskih pobudnica pape Franje: „Radujte se i kličite“ koja govori o svetosti te „Krist živi“ koja govori o mladima. Treće predavanje održao je dr. Mladen Horvat, upravitelj župe u Torontu, na temu „Bogati mladić“, tumačeći tekst Mt 19,16-26, kao i četvrto predavanje, održano 16. listopada prijepodne, s temom „Isusova kušnja“, tumačeći tekst Lk 4,1-13.

Drugi dio prijepodneva bio je posvećen tekućim pastoralnim pitanjima u Kanadi i SAD-u, s naglaskom na sljedeći Mladifest pod nazivom „Gospodine, svi te traže“, koji će se održati u Chicagu, u župi av. Jeronima,  od 5. do 7. lipnja 2020., a poslijepodne je bilo posvećeno razgledavanju St. Luisa, osobito njegove prekrasne katedrale.

Sva su predavanja bila popraćena diskusijom, a završna je diskusija urodila odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka, koji će se održati u kanadskom gradu Calgaryju od 12. do 15. listopada 2020. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja