Budi dio naše mreže

Godišnji pastoralni skup hrvatskih svećenika i redovnica iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, na kojemu je sudjelovalo 23 sudionika, završio je 13. listopada zajedničkim izletom u Banff, planinsko i turističko odredište u okolici Calgaryja.

/ hjb

Skup je započeo u ponedjeljak, 10. listopada pozdravima domaćina vlč. Domina Vladića, župnika HKŽ Majke Božje Bistričke u Calgaryju, te organizatora skupa – delegata Hrvatske inozemne pastve za Kanadu vlč. Božidara Tenšeka, župnika HKŽ Mississauga, i za SAD fra Nikole Pašalića, župnika HKŽ New York.

Skupu su se obratili i kotorski biskup Ivan Štironja koji je tih dana bio u pohodu HKŽ Cleveland i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić, koji je održao uvodno predavanje o aktualnom stanju i izazovima hrvatske inozemne pastve.

Veliko misno slavlje / Foto: Korado Perčić

Prvoga dana susreta misno slavlje u zajedništvu s vjernicima HKŽ Calgary i sudionicima Skupa predvodio je biskup Štironja, a propovijedao je ravnatelj Markić. U utorak je biskup Štironja sudionike upoznao s bogatom kulturnom i duhovnom baštinom Kotorske biskupije. Ravnatelj Markić u svom je predavanju govorio o oblicima, dosezima i izazovima sinodalnosti u Crkvi, dok je prof. Mladen Horvat, župnik HKŽ Toronto održao predavanje pod naslovom “Isus poučava svoje učenike”. Misno slavlje drugoga dana susreta predvodio je također biskup Štironja, koji je uputio i prigodnu propovijed.

Pastoralni izazovi u hrvatskim župama

U moderiranom razgovoru razmijenili su iskustva i poteškoće s kojima se susreću, među kojima se posebno ističe sve starija dob povjerenih im vjernika, kao i jezični izazovi u navještaju mlađim naraštajima.

Popodne su sudionici posjetili stolnu crkvu Naše Gospe u Calgaryju i sam centar grada, a navečer je misno slavlje, uz sudjelovanje brojnih vjernika, predvodio mjesni biskup William McGratten. On je izrazio priznanje hrvatskim pastoralnim djelatnicima za doprinos u naviještanju Radosne vijesti širom Kanade i SAD-a. Dan je završio zajedničkom večerom i druženjem s vjernicima na kojoj je sudjelovalo više od dvjesto vjernika.

Mons. William McGratten / Foto: Korado Perčić

Uz već spomenute sudionike na Skupu su bili i: fra Dujo Boban, dušobrižnik u HKŽ Vancouver, vlč. Tomislav Fridl, župnik HKŽ Edmonton, vlč. Ilija Petković, vlč. Vinko Nenadić, s. Smiljana Delonga i s. Bernadette Copak iz HKŽ Oakville, vlč. Marko Štefanec, župnik HKŽ Hamilton, fra Robert Kavelj i fra Stipe Rotim iz HKŽ Norval, fra Stipe Renić, voditelj HKM Montreal, fra Lovro Šimić i s. Izabela Galić iz HKŽ New York, vlč. Saša Ilijić, dušobrižnik u HKM Astoria, vlč. Zvonko Blaško, župnik HKŽ Cleveland.

Hrvatske narodne nošnje / Foto: Korado Perčić

Kao gosti susretu su se pridružili i p. Charbel Richard Grbavac iz San Pedra, kao i dvojica ukrajinskih grkokatoličkih svećenika iz Edmontona: vlč. Janko Herbut i vlč. Mihajlo Plančak.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja