Budi dio naše mreže

Hrvatske katoličke zajednice Ravensburg i Friedrichshafen su u nedjelju 26. lipnja svečanom misom koju je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš u crkvi sv. Petra Kanizija u Friedrichshafenu, proslavile 50. obljetnicu postojanja pod geslom „Vjerni Bogu i hrvatskom narodu 1972. – 2022.“

/ dt/IKA

Slavlje je započelo ophodom kroz crkvu, a potom je Melani Ana Grbac u ime vjernika na njemačkom jeziku pozdravila oca biskupa i sve okupljene izrazivši radost da hrvatska katolička zajednica u Ravensburgu i Friededrichhafenu može radosno proslaviti svoje zlatno slavlje. Voditelj zajednica vlč. Ilija Jokić pozdravio je mons. Radoša i sve okupljene. „Zahvalni smo Bogu prije svega na ovom danu, jer smo ovaj dan dugo čekali, planirali, bili u strahu zabrinutosti i neizvjesnosti hoćemo li uopće moći proslaviti 50 godina postojanja naše misije/zajednica. Bogu hvala, danas je taj dan došao, radostan i sretan.“ Ujedno je pozvao mons. Radoša da misu prikaže u zahvalu Bogu i na zagovor zaštitnika zajednica – sv. Leopolda Bogdana Mandića (Friedrichshafen) i Rođenja Blažene Djevice Marije (Ravensburg).

50. GODINA HKZ RAVENSBURG-FRIEDRICHSHAFEN / Foto: A. Polegubić

Mons. Radoš je u uvodnoj riječi podsjetio da je slavlje započelo procesijom. „Procesija je slika Crkve, ljudi koji idu prema vječnoj domovini predvođeni Kristom. Ova procesija traje već 50 godina i danas bismo se htjeli u mislima sjetiti svih onih koji su bili i koji i danas jesu dio ove Crkve, ove procesije koja ide prema Gospodinu prema vječnoj domovini. Posebno ćemo se sjetiti pastira koji su uime Kristovo predvodili ovu zajednicu.“

Iako je teško, Isusovo je putovanje lijepo. Njegov put može biti slika i vašega puta koji ste došli ovdje u Njemačku. Pošli ste, iako ste znali da će to biti teško putovanje.

U propovijedi je istaknuo da je Riječ Božja – Evanđelje ljudima svjetlo. „To je Božje svjetlo, svjetlo Boga koji je među nama. I kršćani svijetle istinom evanđelja. Iako je teško, Isusovo je putovanje lijepo. Njegov put može biti slika i vašega puta koji ste došli ovdje u Njemačku. Pošli ste, iako ste znali da će to biti teško putovanje. Nije to putovanje samo putovanje muke, jer Isus nam kaže da svako putovanje ako idemo s njim može biti lijepo iznenađenje gdje će ostati u duši puno toga lijepoga, neočekivanoga. S Isusom ćemo zajedno sazrijevati, skupljati snagu da možemo ići dalje. Za Isusom idu samo oni koji su u njemu našli svoj dom. Svi smo pozvani biti Isusovi učenici. Isus traži da budemo kršćani sto posto. Ili smo njegovi ili nismo. To je zahtjev ljubavi“, istaknuo je mons. Radoš.

U prikaznim darovima djeca su prinijela kruh i hostije, vodu i vino te križ i Bibliju. Zajednica časnih sestara službenica Kristovih iz Wigratzbada, među kojima je i pet Hrvatica, za tu su prigodu izradile svijeću s logom proslave misije/zajednica, koja je položena ispred oltara.

S biskupom Radošem, osim vlč. Jokića, misu su suslavili delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, vlč. Josip Bošnjaković, vlč. Ilija Krištić, o. Niklaus Marija Hofer. Posluživao je trajni đakon Ryszard (Ricard) Rzesny.

Misnom slavlju prisustvovali su i vlč. Harald Kiebler, konzul savjetnik 1. reda Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu Ivan Bulaja, Natascha Garvin, zadužena za pitanja integracije u Friedrichshafenu te u ime sestara službenica Kristovih iz Wigratzbada s. Anđelka Gegić. Nekoliko djece, mladih i odraslih sudjelovalo je u hrvatskim narodnim nošnjama.

Na kraju je vlč. Jokić zahvalio mons. Radošu te svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju slavlja. „I s ovim lijepim hrvatskim narodnim nošnjama željeli smo istaknuti ljepotu naših krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine i pripadnost našem hrvatskom narodu iz Hrvatske iz različitih krajeva naše domovine.“

Mons. Radoš je posebno zahvalio vlč. Jokiću na pozivu, ali i ranijim pozivima kad je znao biti gost tih zajednica posebno preko ljeta. Ujedno je prenio pozdrave hrvatskih biskupa. „Ne bi bilo ove proslave da ne osjećate snažnu Božju prisutnost u svom životu. Neka nas Božji blagoslov i nadalje prati u našem životu, posebno u teškim trenucima.“

Darovani su prigodni darovi mons. Radošu i vlč. Jokiću.

Misno slavlje uveličala je skupina pjevača uz sudjelovanje cijele zajednice pod vodstvom orguljašice i voditeljice Ivane Tolić uz potporu tamburaša Ivana Vukašinovića.

Slavlje je nastavljeno u župnoj dvorani zajedničkim objedom i prigodnim programom. Čestitke su između ostalih uputili mons. Radoš, vlč. Jokić, delegat vlč. Komadina, konzul Bulaja, a pročitana je i čestitka nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. sc. Tomislava Markića. Delegat vlč. Ivica Komadina je čestitku za jubilej uputio u ime svih djelatnika Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta, u svoje osobno ime i u ime 88 hrvatskih svećenika koji djeluju u 95 hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, i pastoralnih suradnica i suradnika.

50. GODINA HKZ RAVENSBURG-FRIEDRICHSHAFEN / Foto: A. Polegubić

U programu su nastupile i folklorne skupine „Velebit“ iz HKZ-a Friedrichshafen i „Klas“ iz HKZ-a Ravensburg te tamburaši iz Friedrichshafena.

50. GODINA HKZ RAVENSBURG-FRIEDRICHSHAFEN / Foto: A. Polegubić

Proslavi je prethodila duhovna obnova od četvrtka 23. do subote 25. lipnja, koju je predvodio vlč. dr. Josip Bošnjaković.

HKM Ravensburg osnovana je 1972. godine. Prije njezinoga osamostaljenja pastoralno su na tome području za Hrvate skrbili hrvatski franjevci dušobrižnici iz Stuttgarta, koji su povremeno u Ravensburgu služili misna slavlja na hrvatskom jeziku. Prvi voditelj misije bio je svećenik Porečke i Pulske biskupije vlč. Vladimir Stanišić (1972. – 1975.). Nakon njega misiju je vodio svećenik Sarajevske nadbiskupije vlč. Marijan Kopić (1975. – 1978.) uz pomoć dušobrižnika svećenika te nadbiskupije vlč. Ilije Krištića (1975. – 1978.).

Godine 1978. vodstvo misije preuzimaju isusovci – o. Adam Periškić (1978. – 1982.) uz pomoć dušobrižnika o. Antuna Königa (1978. – 1996.). Potom je misiju vodio o. Petar Mijić (1982. – 1992.), kojega je na toj službi zamijenio o. Dragan Majić (1992. – 1993.), u vrijeme kad je na području misije bilo mnogo izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Od 1993. do 2000. misiju je vodio o. Petar Sabolić uz pomoć dušobrižnika o. Željka Batinića, o. Stjepana Harjača i o. Josipa Belinića. Od jeseni 2000. na mjesto voditelja misije dolazi svećenik Đakovačke i Srijemske biskupije, sada Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Ilija Jokić koji je prethodno pet godina djelovao u HKM-u Adelaide u južnoj Australiji. Kao stalni đakon u misiji je djelovao Tomo Jakšeković (1972. – 2007.), a kao tajnica Ivanka Jakšeković. Kao pastoralni suradnici djelovali su: Milan Češljarević (1976. – 1979.), te časne sestre Družbe kćeri Božje ljubavi – s. Kristina Bukal (1986. – 1992.), s. Zorana Prcela (1992. – 1994.) i s. Marinela Garić (1994. – 1997.). U Friedrichsafenu kao tajnica danas djeluje Ivanka Duspara.

Odlukom mjesnog biskupa dr. Gebharda Fürsta 1. siječnja 2006. utemeljena je HKZ Rođenja Blažene Djevice Marije u Ravensburgu, a godinu dana kasnije, 2007., i zajednica HKZ sv. Leopolda Bogdana Mandića u Friedrichshafenu. Tim dekretima misija je ugašena i nastaju dvije zajednice, koje imaju pastoralna vijeća. Od bivših pet zajednica: Ravensburg, Friedrichshafen, Wangen, Isny i Mengen, u kojima su se vjernici okupljali i za koje su svećenici pastoralno skrbili, sada su dvije zajednice. Misija je posebno bila aktivna u prikupljanju pomoći tijekom Domovinskog rata, a i danas posebno u vrijeme došašća i korizme prikuplja sredstva za teško bolesnu djecu u domovini preko udruge „Kap dobrote“.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja