Budi dio naše mreže

Lik sv. Hildegarde iz Bingena inspirirao je talijanskog glazbenika Angela Branduardija na skladanje pjesama koje progovaraju o njezinu iznimnom duhovnom nasljeđu, zbog čega ju je papa Bendeikt XVI. 2012. godine proglasio naučiteljicom Crkve.

/ ts

Talijanski kantautor Angelo Branduardi, poznat po pjesmama inspiriranima životom i djelom svetog Franje Asiškoga, nedavno je, gostujući na Radio Vatikanu, progovorio o svom novom albumu, objavljenom početkom listopada. Album pod nazivom “Il Cammino dell`anima” (“Put duše”) nadahnut je vizionarskim djelom velike žene Crkve i povijesti srednjeg vijeka, crkvene naučiteljice, mističarke, filologinje i glazbenice sv. Hildegarde iz Bingena.

Angelo Branduardi 2019. godine slavi 45 godina karijere. Duga je to avantura isprepletena poviješću talijanske i europske glazbe ukorijenjene u tradicijama i narodnim formama, zbog čega mu je pripala titula “talijanskog trubadura”. Danas, nakon šest godina povučenosti od posljednjeg albuma pod nazivom “Trnje i ruža” u kojem donosi priče zagonetnih života muškaraca i žena, a s kojim je doživio veliki uspjeh, vraća se kao i prijašnjih godina svetim temama.

Za novi album “Il Cammino dell`anima”, koji su njegovi ljubitelji dočekali s velikom radošću i iznenađenjem, izabrao je lik sv. Hildegarde iz Bingena, benediktinske redovnice koja se isticala “duhovnom mudrošću i svetošću života”, kako je 2010. godine rekao Benedikt XVI. u jednoj od dviju kateheza posvećenih ovoj teologinji koju je osobno proglasio naučiteljicom Crkve. “Na ovom albumu ima mnogo od Branduardija, ali i više od toga, preporučujem vam da se prije slušanja dobro smjestite i zatvorite oči kako biste se pripremili za putovanje …”, predlaže kantautor s kojim su na albumu sudjelovali Cristiano De Andrè i kontratentor Arturo Sorrentino zajedno s izvanrednim orkestrom pod vodstvom Stefana Zavattonija.

U središtu je duhovnost sv. Hildegarde, njemačke mističarke s kraja 11. stoljeća, s tisućama njezinih promišljanja o ženama, teologiji, proroštvu i misticizmu, ali i o umjetnosti, kulinarstvu, prirodi, medicini i glazbi, svemu onome što ju je zanimalo punih 81 godinu njezina plodna života.

“Glazba je kao lijek, ali stvaranje je muka”

Branduardi je dugo istraživao baštinu ove „proročice koja se obraća i nama danas“, kako je neumorno ponavljao Benedikt XVI., a iza albuma stoji duga filološka studija, objašnjava kantautor, zatim pažljiv postupak prevođenja s neke vrste “njemačkog pučkog jezika”, odnosno latinskog na koji je već snažno utjecao govorni jezik i koji je Hildegarda koristila u svojim tekstovima.

Na pitanje koja je najljepša poruka koju je iščitao iz života i djela sv. Hildegarde iz Bingena Angelo Branduardi navodi rečenicu koja ga je snažno dotakla: “Pogledaj sebe: u tebi su nebo i zemlja”.

“Glazba znači letjeti iznad stvari, vidjeti nevidljivo, gledati iza zatvorenih vrata”

Branduardi u intervjuu otkriva i dio umjetnikova stvaralačkog trenutka: “Glazba je vizija” – navodi – “ponekad bolna”. “Glazba ti daje mnogo, ali uzima sve. Inspiracija nije uvijek nešto veselo; naprotiv, ona često polazi od stanja patnje i kroz patnju dolazi do stvaranja. Kod većine glazbenika to je tako. I kod mene je tako, ali na kraju ste dobro, jer glazba je kao lijek, ali stvaranje je muka. Muka i ekstaza.”

Poslušajte jednu od pjesama s novog albuma Angela Branduardija inspiriranih životom sv. Hildegarde:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja